#HearMeToo - acesta este sloganul din acest an al campaniei de „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” care se desfășoară în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2018. Campania ne îndeamnă la solodaritate și intensificarea eforturile pentru a preveni și a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor. În cadrul campaniei se vor desfășura zeci de activități atât în localități, cât și în zonele urbane: lecții publice, discuții, campanii de sensibilizare etc.
Ca în fiecare an, și organizațiile Coaliției Naționale „Viața fără Violență în Familie” vor desfășura mai multe evenimente desensibilizare \educaționale pentru publicul larg. Matriceaactivităților o descărcați AICI.
2018 a fost unul plin în ceea ce privește creșterea gradului de conștientizare față de amploarea și magnitudinea diferitor forme de violență împotriva femeilor și fetelor. Campania #MeToo - una dintre cele mai virale și puternice mișcări din ultima perioadă care a încurajat sute de femei să destăinuie și să raporteze actele de hărțuire sau abuz sexual. Tot în 2018, doi activiști remarcabili, Nadia Murad și Denis Mukwege, care militează pentru încetarea violenței împotriva femeilor în situații de conflict, au primit Premiul Nobel pentru Pace.
Pe parcursul anului 2017, în Republica Moldova au fost înregistrate în total 956 infracțiuni în sfera relaţiilor familiale, printre care: 31de omoruri, 15 cazuri de vătămări grave a integrităţii corporale, 34 de violuri , 23 de cazuri de acţiuni violente cu caracter sexual și 853 de cazuri de violenţă în familie. De asemenea Serviciile de Securitate publică, au iniţiat 1941 cauze contravenţionale de violenţă în familie.