Invitație pentru presă: prezentarea declarație comune a societății civile cu privire la mesajele sexiste din 23 mai 2019

Invităm reprezentanții mass-media la prezentarea declarației comune a societății civile cu privire la mesajele sexiste și denigratoare expuse la prestația contra-manifestanților din data de 23 mai 2019, care își demonstrau opoziția față de flash-mobul reprezentanților Blocului ACUM.    

Apel privind violul a 16 femei - paciente ale Spitalului Psihoneurologic din Bălţi

Apel privind violul a 16 femei - paciente ale Spitalului Psihoneurologic din Bălţi   Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie” - platformă compusă din 22 organizații non-guvernamentale, prestatori de servicii în domeniul combaterii violenței față de femei, alături de alți colegi din societatea civilă şi activişti civici, își exprimă îngrijorarea față de tergiversarea procesului de judecată al lui Stanislav Florea, aflat din 24.11.2016 pe rolul Curții de Apel Bălți, număr dosar 09-1-1531-22032013.  

Vă invităm la dialog deschis: vorbim despre violența față de femeile-paciente din instituțiile psihiatrice

Cazul lui Stanislav Florea, fost medic condamnat pentru violarea a 16 paciente, ne lasă încă pe mulți dintre noi cu foarte multe semne de întrebare, mai ales că nu am avut ocazia propice să discutăm public despre cauze și efecte. Noi, Coaliția Națională ”Viața fără Violență în Familie” împreună cu OccupyGuguță ne-am propus să abordăm cazul pe un spectru mai larg. Astfel se invită la dialog deschis dedicat fenomenului violenței față de femeile-paciente ale instituțiilor psihiatrice. Se va discuta despre situația de astăzi din Republica Moldova, despre accesul pacientelor-victime la justiție, răspunsul medical și social, calitatea actului justiției dar și răspunsul ONG-urilor care reușesc să preia soarta acestor femei.  

Coaliția Națională întotdeauna deschisă la dialog: despre provocări și realizări

Coaliția Națională a participat la masa rotundă cu genericul „Zece ani împotriva violenței - realizări și perspective”, organizată de Comisia Protecție Socială, Sănătate și Familie. La acest eveniment membrii Coaliției Naționale au vorbit deschis de provocările cu care se confruntă zi de zi, dar și realizările de până acum.  

Curs de instruire pentru psihologiii practicieni în domeniul violenței în familie

Curs de instruire pentru psihologiii practicieni în domeniul violenței în familie și carectivează în cadrul organizațiior membre ale Coaliției Naționale. data: 31 octombrie - 2 noiembrie 2018 Despre curs: Cursul este complex, format din 5 module, începe în 2018 și se va finaliza la finele anului 2019. 

Membrii Coaliției Naționale au interacționat cu societatea civilă din Suedia

În perioada 24-29 septembrie 2018 o parte a echipei Coaliției Naționale s-a aflat la Stockholm, Suedia, pentru a vizita mai multe organizații din domeniu drepturilor femeilor, violenței în familie, pentru a face un schimb de experiență și a interacționa cu societatea civilă de acolo. 

Coaliția Națională a devenit membră a WAVE Networking – rețeaua europeană a organizațiilor pentru femei împotriva violenței

În luna iulie curent, Coaliția Națională „Viața Fără Violență în Familie” s-a alăturat rețelei WAVE, devenind astfel a 5-a organizație\platformă din Republica Moldova care este membră a acestei rețelei (pe lângă Asociația Împotriva Violenței „Casa Mărioarei”, RCTV Memoria, Centrul de Drept al Femeilor, Centrul de dezvoltare şi susţinere a iniţiativelor cetăţenilor "Resonance"). 

Fenomenul hărțuirii sexuale - în vizor. Coaliția Națională s-a întrunit într-o ședință ordinară a Consiliului Coordonator Interministerial în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie

Pe data de 9 iulie 2018, membrii Coaliției Naționale au participat la ședința ordinară a Consiliului Coordonator Interministerial în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie. Pe ordinea de zi a ședinței au fost incluse două subiecte: (I) Fenomenul hărțuirii sexuale în Republica Moldova – statistici și lacune a cadrului normativ; (II) Sănătatea mintală vizavi de fenomenul violenței în familie. 

Coaliția Națională s-a întâlnit cu Michel Forst - raportorul special ONU pentru situația apărătorilor drepturilor omului

Michel Forst s-a aflat între 25-29 iunie în Republica Moldova pentru a evalua situația apărătorilor drepturilor omului și pentru a revizui eforturile, progresele și provocările statului în asigurarea protecției şi consolidării rolului lor important, inclusiv s-a întâlnit cu reprezentanți ai societății civile pentru a afla cu ce provocări se confruntă aceștia.  

Liliana Buza: „Violența în familie nu este o problemă personală, este o problemă a întregii societăți!”

Iunie, 2018. Într-o zi de iunie cu iz de tei și zmeură am ajuns la Hâncești, la Centrul Maternal ”Pro-Femina” din Hîncești, unde am avut o discuție cu directoarea instituției, dna Buza Liliana. Centrul este amplasat lângă spitalul raional, într-o clădire mare și răcoroasă, unde am putut să mă răcoresc și să-mi trag sufletul după drum. Chiar de la ușă am fost întâmpinată de câțiva copii zglobii – beneficiari ai centrului, care au sărit să mă îmbrățișeze (un moment dulce și emoționant). Cu aceste emoții am dat start interviului lunii cireșar. Vedeți mai jos ce discuție sinceră am prins.