Eforturile femeilor din Moldova pentru a ajuta refugiatele din Ucraina. Interviul cu Veronica Teleucă, coordonatoarea CN, pentru Kvinna till Kvinna

Mobilizarea și ospitalitatea este incredibilă. Numeroși voluntari și voluntare, donații - populația Moldovei a primit sute de mii de refugiați din Ucraina. Dar lucrul în prima linie are un cost, explică apărătoarea drepturilor femeilor, Veronica Teleuca.

A trecut peste o lună de când a început războiul din Ucraina, iar țara vecină, Republica Moldova, a primit peste 300.000 de refugiați. Țara și oamenii săi au fost lăudați pentru ospitalitatea lor.


 

„Nu sunt surprinsă, pentru că știu că oamenii de aici sunt foarte amabili și empatici. Dar angajamentul a fost incredibil și cred că toată lumea din afara Moldovei trebuie să știe că totul a fost făcut de voluntari și pe bază de donații”, spune Veronica Teleuca, coordonatoarea Coaliției Naționale „Viață fără violență în Familie”.


Nevoi umanitare uriașe


Organizațiile de bază și activiștii au răspuns foarte rapid la nevoile uriașe. „A fost evident încă de la început că ceea ce a fost nevoie mai întâi a fost asistență umanitară – transport, cazare, mâncare, produse igienice și medicamente”, spune Veronica. Ea explică că a fost greu să țină pasul cu schimbările rapide. „În primele săptămâni, a fost foarte, foarte greu să respir dar aveam sentimentul că ne vom descurca.”


Femeile în primele linii


Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie” este o organizație umbrelă, care reunește 23 de membri, toți având misiunea de a reduce violența în bază de gen și de a sprijini victimele/supraviețuitoarele. De când a început războiul, membrii Coaliției au lucrat cu normă întreagă pentru a-și sprijini comunitatea în eforturile lor de a primi refugiați din Ucraina.

Ca femei care lucrează în linia întâi, simți cum te afectează. Bunăstarea ta, capacitatea ta – și este multă muncă. Dacă o organizație obișnuia să lucreze cu o categorie de oameni, de exemplu victimele violenței în familie, acum volumul de muncă s-a dublat sau chiar s-a triplat, pentru că trebuie să-și facă munca de zi cu zi, conducerea organizației, dar și noua activitate cu refugiații. ”, spune Veronica.

Veronica explică că organizațiile au nevoie de finanțare urgentă și flexibilă pentru a continua munca în calitate de primii respondenți.

Când organizațiile de femei vin la tine spunând „acesta este ceea ce este nevoie acum”, trebuie să fii foarte flexibil în funcție de nevoile organizației și ale oamenilor”, spune ea.


Banca de numerar urgent


O astfel de nevoie, pe care Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie” a identificat-o, este sprijinul direct în numerar, atât pentru refugiați, cât și pentru familiile gazdă. „A fost o povară mare pentru toate sistemele din Moldova și pentru oameni, pentru că Moldova este o țară săracă, iar costul vieții a crescut deja în ultimii doi ani odată cu turbulențele politice și criza energetică”, spune Veronica.


Veronica Teleucă este o fostă participantă la programul internațional de instruire Kvinna till Kvinna privind violența în bază de gen. Scopul programului este de a crește capacitatea organizațiilor și autorităților de a preveni și de a răspunde violenței bazate pe gen.


Interviu preluat: https://kvinnatillkvinna.org/