02oct2018

Membrii Coaliției Naționale au interacționat cu societatea civilă din Suedia

În perioada 24-29 septembrie 2018 o parte a echipei Coaliției Naționale s-a aflat la Stockholm, Suedia, pentru a vizita mai multe organizații din domeniu drepturilor femeilor, violenței în familie, pentru a face un schimb de experiență și a interacționa cu societatea civilă de acolo.

Prima din lista organizațiilor vizitate a fost centrul de plasament pentru femei Alla Kvinnors Hus. Această organizație lucrează atât cu agresorii cât și cu femeile victime cu condiția ca aceștia să nu formeze un cuplu. Ce ne-a impresionat aici? Faptul că la Alla Kvinnors Hueducația și școlarizarea copiilor plasați cu mamele acestora este asigurată de un grup complex - asistente sociale și pedagogi care vin special la centru pentru a asigura continuitatea procesului educațional (în perioada de plasament copiii nu frecventeaza școlile).


Cea de-a doua organizație vizitată a fost ROKS - organizație umbrelă a centrelor de plasament pentru femei și fete din Suedia. ROKS urmărește protejarea intereselor comune ale centrelor de plasament în munca lor împotriva violenței față de femei. Ne-a marcat profund spiritul feminist și de sisterhood al acestei organizații care, să fim oneste, ne-a molipsit.


Vizita noastră a continuat cu întâlnirea a două reprezentante ale Stockholm County Government. Aici Maria Sand Vaziri și Ulrika Sandberg ne-au oferit date statistice și activități adoptate la nivel guvernamental. Apropo, știați că educația de gender se regăsește în toate proiectele, curriculele, domeniile etc. astfel încât angajații suedezi nu au nevoie de instruiri, cursuri separate? Nu? Dar că, cu toate acestea violeța în bază de gen costă anual guvernul suedez cca 4,4 miliarde de euro? Interesante informații, nu-i așa?


La Kvinna till Kvinna (traducere Femei pentru Femei) am ajuns în cea de-a 3-a zi a vizitei. Maria, coorodnatoare de proiecte la KtK, ne-a povestit despre această organizație feministă, direcționată spre drepturile femeilor care sprijină alte femei apărătoare ale drepturilor omului în țări și regiuni din întreaga lume afectate de conflicte. „Feminismul va aduce beneficii bărbaților și le va da mai mult spațiu și libertate de a se detașa de normele distrugătoare de masculinitate, de a fi mai fericiți și mai sănătoși ca indivizi. De exemplu, bărbații care împărtășesc volumul de muncă și își tratează partenerii\partenerile ca fiind egali(e) vor avea relații mai bune (există și studii care arată acest lucru), relații mai strânse cu copiii, îmbunătățirea sănătății și mai puțină îngrijorare față de imposibilitatea de a respecta toate normele de a fi puternicul, susținător al familiei, etc.” destăinuie Maria Ristinmaa de la Kvinna till Kvinna.

 
De menționat că am fost impresionate și de ONG-ul Locker Room Talk care lucrează cu băieții în vârstă de 10-14 ani pe norme de gen, masculinitate, violență și rasism. Activitățile se desfășoară în diferite cercuri sportive (fotbal, baschet, hochei etc.) și durează 15 minute. Deși sunt foarte scurte, sesiunile sunt extrem de eficiente fiind discutate mai multe subiecte (egalitatea de gen, masculinitatea, rasismul, violența, intimidarea, egalitatea, diversitatea de siguranță).

Vizita de Studiu din Stockholm, Sweden a fost posibilă cu suportul financiar al UN Women Moldova, OAK Foundation și Agenția Suedeză pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida). Mai multe poze găsiți în Galeria Foto.

Adaugă comentariu

alta varianta