17apr2018

Egalitatea de gen - în vizorul lumii. Coaliția Națională participă la Forumul de la Stockholm privind Egalitatea de Gen

Coordonatoarea Coaliției Naționale, Veronica Teleucă, participă la Forumul de la Stockholm privind Egalitatea de Gen, desfășurat în perioada 15-17 aprilie 2018 la Stockholm, Suedia. Evenimentul de amploare întrunește peste 500 de reprezentanți cheie din organizații ale societății civile, guverne, mediul de afaceri și academic din peste 100 de țări.

 

Scopul evenimentului este de a găsi soluții pentru a asigura drepturile femeilor, acesul la resurse, de a cunoaste și împărtăși experiențe, de a înțelege cum stereotipurile de gen, inclusiv cele legate de masculinitate, afectează intersectorial toate domeniile - cultura, economia, politica, sănătatea, viata spirituala si cea de zi cu zi. Întâlnirea este centrată pe subiecte critice legate de drepturile omului ale femeilor, la nivel de comunitate, tara, regiune si la nivel mondial.

„Egalitatea de gen contribuie la creșterea economică în toate țările, indiferent de nivelul de dezvoltare. Acest lucru trebuie să ghideze toate procesele de elaborare a politicilor economice." – declară Ann Linde, Ministrul suedez al Comerțului și Afacerilor cu UE.

Conferința are loc într-un moment decisiv, spun organizatorii. În pofida unor progrese, inegalitatea și discriminarea fetelor și a femeilor rămâne una dintre cele mai mari provocări în domeniul drepturilor omului din perioada actuală. Forumul mobilizează forțele pentru a atinge obiectivele globale stabilite în cadrul Agendei 2030 și se concentrează asupra problemelor critice legate de drepturile femeilor și fetelor, de reprezentare și de accesul femeilor și fetelor la resursele globale.

Totodată, participanții la forum subliniază problemele critice și identifică soluții comune, privind respectarea drepturilor omului și accesul la resurse pentru femei și fete. Participanții fac schimb de experiențe, metode și consolidează dialogul pentru a identifica pași concreți în direcția de avansare a agendei. Suedia va împărtăși experiențele din perspectiva feministă în politica externă din ultimii ani.

Forumul este organizat de Ministerul Afacerilor Externe și Institutul Suedez, în cooperare cu Agenția Suedeză pentru Dezvoltare Internațională pentru Dezvoltare (Sida) și Academia Folke Bernadotte (FBA).


Sursa foto: Twitter@StockholmGenderForum