Mini-granturi pentru cercetări în domeniul prevenirii și combaterii violenței față de fete și femei

Coaliția Națională "Viața fără Violență", lansează programul de mini-granturi pentru studenții și masteranzii din Republica Moldova. Programul este dedicat susținerii tinerilor care doresc să elaboreze cercetări în domeniul prevenirii și combaterii violenței față de fete și femei. Violența față de femei și fete și violența în familie reprezintă una dintre cele mai grave și răspîndite infracțiuni cu care se confruntă societățile contemporane, lezînd drepturile și demnitatea umană a membrilor acestora. În Republica Moldova, două din cinci femei spun că au fost abuzate fizic, sexual și verbal de partenerul de viață.

Ce am reușit prin bursele jurnalistice?

Războiul a demonstrat odată în plus rolul crucial pe care-l are mass-mediei. Tocmai, din acest motiv, anume în situații de război, cînd se vorbște mai puțin de lucruri sociale importante, noi ne-am propus să susținem instituțiile de presă să spună cu voce tare lucruri care sunt spuse în șoaptă, mai cu seamă pe subiecte legate de război și femei. La începutul lunii martie curent, Coaliția Națională "Viață fără Violență" a lansat în premieră burse jurnalistice pentru trei redacții și portaluri media.

Femeile -  resurse motivaționale pentru alte femei. FemCamp ediția II. 

În perioada 17-19 august curent s-a desfășurat FemCamp, ediția a II-a. Motivația pentru desfășurarea celei de-a doua ediții a fost nu doar necesitatea strigentă de odihnă, recuperare și sprijin psiho-social pentru alte femei din organizațiile noastre și cele din Ucraina, dar și fiind motivați de feeedback-ul pe care l-am primit de la participantele prima ediție și despre impactul uimitor pe care l-a avut asupra lor.

Vrei să faci partea din cea de-a treia generație WAVE Youth Ambassadors?

WAVE Youth Ambassadors este o platformă ce permite tinerilor activiști să faciliteze participarea tinerilor, campaniilor pentru tineret și includerea tinerilor în contextul prevenirii și eliminării violenței și discriminării împotriva femeilor și fetelor. WAVE vede incluziunea și implicarea tinerilor ca un pilon crucial al consolidării mișcărilor feministe din Europa. Din octombrie 2018, de la lansarea inițiativei, WAVE Youth Ambassadors, au avut în total 24 de ambasadori/oare a tinerelor WAVE, reprezentând 20 de țări din UE și din afara UE.

Am dat 𝐒𝐓𝐀𝐑𝐓-ul 𝐒̦𝐜𝐨𝐥𝐢𝐢 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐕𝐚𝐫𝐚̆  "𝐑𝐚̆𝐳𝐛𝐨𝐢, 𝐆𝐞𝐧 𝐬̦𝐢 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞"

Ieri, 11 iulie curent, am dat START-ul Școlii Internaționale de Vară "Război, Gen și Instabilitate", pe care am pregătit-o cu mult suflet. În mesajul de salut, directoarea Centrul Ivanovo pentru Studii de Gen, Olga Shnyrova a menționat importanța realizării acestei școli și necesitatea abordării acestor subiecte de actualitate. Războiul desfășurat de Federația Rusă în Ucraina a schimbat viața a milioane de oameni și în special a femeilor și copiilor în câteva minute. Femeile devin victime ale violenței bazate pe gen și chiar ale crimelor de război. Despre provocările cu care ne confruntăm acum și cum le putem gestiona; abordarea feministă a instabilității; femeile ca actori ai procesului de reconciliere; violența de gen în război, sunt doar cîteva din temele care vor fi discutate la Școală Internațională de Vară “Gender and Precarity/Gen și instabilitate”, care se va desfășura în perioada 10-24 iulie 2022.

Anunț! Concurs de ilustrații feministe!

Una din valorile de bază în care noi credem este feminismul, iar prin acțiunile pe care le realizăm dorim să promovăm această valoare. În acest sens, anunțăm concurs pentru identificarea unei persoane care ne va realiza ilustrațiile pentru un calendar cu ilustrații și mesaje feministe. Suntem siguri că avem persoane care realizează ilustrații frumoase, aș că, vă invităm cu drag să aplicați la concursul nostru.

𝐅𝐞𝐦𝐂𝐚𝐦𝐩: 𝐃𝐄𝐒𝐏𝐑𝐄 𝐅𝐄𝐌𝐄𝐈, 𝐂𝐔 𝐅𝐄𝐌𝐄𝐈 𝐒̦𝐈 𝐏𝐄𝐍𝐓𝐑𝐔 𝐅𝐄𝐌𝐄𝐈

În această perioadă de criză organizațiilor pentru drepturile femeilor atît din Moldova cât și din Ucraina și-au dublat munca, deoarece pe lângă activitatea de bază au muncit și muncesc mult pentru a răspunde cât mai rapid la nevoile umanitare și psihologice ale femeilor refugiate, iar cele din Ucraina se implică direct și în acordarea suportului divers, începând cu transportarea răniților, căutare medicamente până la oferirea suportului psihologic pentru victimele războiului. Pe măsură ce acest război se prelungește am înțeles că aceste femei din prima linie au nevoie urgentă de odihnă, recuperare și sprijin psihosocial pentru a-și menține participarea și pentru a-și aprofunda înțelegerea și capacitatea de a face față factorilor de stres și traumelor care le afectează pe ei și pe oamenii pe care îi sprijină. Astfel, Coaliția Națională „Viața fără violență” împreună cu partenerii noștri de la VOICE, a decis să desfășoare trei FemCamp-uri. Iar Primul FemCamp a avut loc în perioada 24-27 iulie curent.

Răspunsul Coaliției Naționale ”Viața fără violență în familie” din perspectiva organizațiior pentru femei la criza refugiaților din Republica Moldova

Am fost și suntem împreună pentru a ajuta oamenii care au fugit de război, marea majoritate fiind femei și copii. Odată cu declanșarea războiului în țara vecină Ucraina, oamenii și autoritățile Republicii Moldova s-au confruntat cu o criza fără precedente. Zilnic, în țara noastră, mii de oamenii care fugeau de război treceau granițele noastre cu speranța de a găsi un loc sigur și liniștit, majoritatea dintre acestea fiind femei și copii.

Ultima sesiune din cadrul cursului de instruire pe tematica "Trauma și situațiile de criză pe timp de război" 

Pe 11 mai curent, s-a desfășurat ultima sesiune de instruire din cadrul Programului de scurtă durată "Trauma și situațiile de criză pe timp de război" Programul a fost destinat în mare parte pentru psihologii și asistenții sociali din organizațiile membre a Coaliției, dar ne bucurăm mult că am avut participanți și din afara CN. În total la curs au participat în mediu 20 de persoane.

Evaluarea Coaliției Naționale „Viața fără violență în familie” privind femeile, pacea și cadrul de securitate în Republica Moldova în contextul crizei refugiaților și a războiului din Ucraina

Integrarea în agenda privind femeile, pacea și securitatea a expertizei feministe, a bunelor practici și lecții învățate, precum și reflectarea acestora în acțiunile relevante pentru perioadele de conflict este esențială pentru asigurarea unui răspuns eficient și pentru stabilirea fundamentului pentru eforturile post-război și de construire a păcii. Aspectele menționate se bazează pe experiența organizațiilor internaționale feministe și a organizațiilor privind drepturile femeilor, cu o vastă experiență în situații de conflict și război, reflectând de asemenea observațiile, expertiza și practicile organizațiilor feministe și promotoare a drepturilor femeilor de nivel local, membre ale Coaliției și nu numai. Studiile au demonstrat că doar 1% din toate ajutoarele axate pe aspecte de gen ajung de facto la mișcările feministe și de promovare a drepturilor femeilor, principalii factori declanșatori ai unor schimbări durabile. Aceasta se întâmplă în mare parte nu din cauza lipsei de bune intenții, dar din cauza modalităților de acordare a finanțării și a structurii apelurilor de participare și a programelor prin care de facto se exclud de la participare organizațiile de promovare a drepturilor femeilor.