Maria Ristinmaa: „Orice mișcare care impulsionează schimbare radicală trebuie să fie bună în explicația sa.”

La sfârșit de septembrie am ajuns alături de colegele din Coaliție la Stockholm, Suedia, pentru a face cunoștință cu mai multe organizații de acolo, a ne schimba cu experiența de aici, dar și pentru a vedea cu ochii noștri cum funcționează societatea civilă suedeză și cum se implică cetățenii acestei țări atunci când vine vorba de inegalitate de gen sau violență în familie. Stockholm l-am găsit ploios, cu soare și vânt în același timp – exact ca o paltetă de culori ale lui Vincent van Gogh. Acest oraș curat, deștept și atât de organizat ne-a lăsat pe fiecare cu o urmă cicatrice pe suflet - în sensul bun. În cele 5 zile de vizită am fost și la una dintre cele mai feministe și puternice organizații din Suedia numită Kvinna till Kvinna (trad. Femei pentru Femei), fondată în 1993. Kvinna till Kvinna este o organizație pentru drepturile femeii care sprijină femeile apărătoare ale drepturilor omului în țări și regiuni din întreaga lume afectate de conflicte. Am prins-o pe Maria Ristinmaa, coordonatoare de proiect la KtK, la o discuție care mie una mi-a plăcut la nebuie. Ce a ieșit, vedeți în interviul de mai jos.

1. Când vorbim despre egalitatea de gen, Suedia și Moldova sunt atât de diferite. Suedia devine un exemplu pentru multe dintre țări... Cum considerați, care este principalul decalaj pentru Moldova? Nu sunt o expertă în ceea ce privește situația din Moldova, însă vă pot povesti despre drumul Suediei de a construi o societate mai echilibrată în egalitate de gen. Aș spune că este rezultatul unei combinații de procese și posibilități sociale /politice și economice, împreună cu o puternică societate civilă care promovează drepturile femeilor de a participa la nivelul întregii societăți.


În anii '70 am avut o mulțime de reforme care au încurajat femeile să lucreze și să câștige putere economică (îngrijire mai accesibilă a copilului, concediu pentru părinți, reforma fiscală etc.). Am introdus, de asemenea, o legislație favorabilă drepturilor femeilor, cum ar fi dreptul la alocare; contraceptivele de asemenea au devenit mai ușor accesibile. În anii 90, societatea civilă condusă de organizațiile pentru drepturile femeilor s-au asociat cu mediul academic care a folosit cercetarea ca platformă pentru lobby, precum și cu politicienii. Și au lucrat împreună, nu s-au ciocnit cu opinii diferite pe o mulțime de lucruri, dar s-au unit în jurul unei chestiuni de bază (și altele evident) cum ar fi importanța participării femeilor în politică. Începând de atunci au apărut spații de retrospectivă și există încă multe domenii în care se manifestă inegalitatea. Dar multe dintre aceste reforme au pus bazele pentru care societatea noastră să arate așa cum este astăzi. Consider că, pentru ca o societate să se îndrepte spre egalitatea de gen, este necesară o schimbare de politică, precum și modificări ale normelor. Cred cu fermitate că normele pot fi influențate de schimbări politice / legale - însă acest lucru necesită ca o societate mai mare să fie într-un fel pregătită pentru o astfel de schimbare. O societate patriarhală are în mod clar anumiți oameni, ceea ce face dificilă schimbarea. De asemenea, cred că orice mișcare care impulsionează schimbarea radicală trebuie să fie bună în explicația sa - fără să eticheteze oamenii ca fiind ignoranți - de aceea inegalitatea de gen (în acest exemplu) este negativă pentru bărbați și pentru societate în ansamblu. Egalitatea de gen nu este doar o chestiune de drepturi, ci are și consecințe grave în ceea ce privește sănătatea, economia și alte aspecte sociale. Când oamenii realizează acest lucru, ar putea fi mai deschiși să asculte și restul mesajului.

 
2. În Moldova o mulțime de oameni nu sunt siguri de „feminism”. Unii sunt împotrivă, alții nu cunosc și doar câțiva sunt parte a acestui fenomen. Ne puteți oferi o definiție de bază? De ce ar trebui să existe această mișcare? 
Cred că mișcarea feministă este absolut necesară deoarece subliniază inegalitățile fundamentale care există între bărbați și femei (și alte grupuri din societate) în ceea ce privește puterea și resursele - și, de asemenea, urmărește să le schimbe. Avem nevoie de mișcarea feministă pentru că dacă vorbim despre inegalitatea dintre femei și bărbați fără a ajunge la fundamentul motivelor pentru care există, am putea să facem îmbunătățiri foarte mici pentru femei, dar nu și schimbarea epicentrică a acesteia. Feminismul pentru mine este o ideologie împletită cu ambiția de a realiza egalitatea de gen în politică, economie, la nivel personal și social. Feminismul este despre împuternicirea femeilor și de a schimba structurile puterilor patriarhale (care există în majoritatea societăților), deoarece acestea constituie principala piedică pentru egalitatea de gen.
3. Care este rolul bărbatului în această simbioză? Cum să inspirăm bărbații să se implice în mișcarea feministă? Cum le influențează feminismul viața de zi cu zi? Feminismul va aduce beneficii bărbaților și le va da mai mult spațiu și libertate de a se detașa de normele distrugătoare de masculinitate, de a fi mai fericiți și mai sănătoși ca indivizi. De exemplu, bărbații care împărtășesc volumul de muncă și își tratează partenerii\partenerile ca fiind egali(e) vor avea relații mai bune (există și studii care arată acest lucru), relații mai strânse cu copiii, îmbunătățirea sănătății și mai puțină îngrijorare față de imposibilitatea de a respecta toate normele de a fi puternicul, susținător al familiei, etc.


Și există, desigur, o mulțime de bărbați care au realizat deja acest lucru și cred că putem găsi campioni pentru drepturile femeii și egalitatea de gen în toate sferele societății, chiar în grupuri de femei. Trebuie doar să-i vedem! Bărbații nu vor prospera în izolare, ci trebuie să fie incluși în mișcarea feministă ca să-și găsească „egalii” pentru a se sprijini reciproc când rezistența este grea. În cele din urmă, cred că trebuie să luăm în considerare faptul că bărbații nu au avut prea mult spațiu / timp să se folosească de această idee sau să discute implicațiile unei lumi egale între femei și bărbați. Ar trebui să ne cerem drepturile, dar nu ar trebui să-i criticăm atunci când iau inițiative pentru egalitatea de gen pe care le găsim că nu sunt la fel de luminate sau gândite așa cum le dorim. Cel puțin am văzut acest lucru destul de des întâlnit în Suedia.
4. Am întâlnit atât de multe femei care nu manifestă solidaritate cu alte femei. Unele dintre ele judecă și chiar dau vina pe victime în anumite situații... Cum am putea schimba acest lucru? Cred că trebuie să fim conștienți de diversitatea experiențelor femeilor și să nu presupunem că femeile trebuie să simtă în mod automat compasiune față de alte femei. Cu toate acestea, este important să încercăm să le înțelegem și să evităm judecarea.
De asemenea cred că unul dintre motivele pentru care femeile ar putea să nu manifeste întotdeauna această solidaritate este că o societate mai echilibrată de gen poate părea o amenințare pentru unele femei care își văd cea mai mare valoare în a fi mame, soții, având o formă gata și bine definită ca rol în societate. Femeile care se consideră feministe, de exemplu, sunt privite ca ceva negativ, nu ca niște campioane. Când vine vorba despre femeile care judecă alte femei victime ale violenței, aș spune că și aceste femei sunt formate de societatea patriarhală...
5. De ce este atât de importantă împuternicirea femeilor? Este important din moment ce egalitatea de gen nu este ceva ce se întâmplă în mod automat, necesită timp ca femeile să câștige putere iar bărbații să renunțe la o altă putere!


6. Mulți dintre oameni care lucrează în domeniul violenței domestice sau în domeniul drepturilor femeilor nu împărtășesc aceleași valori ca și oamenii de aici (care lucrează și în aceste domenii). Puteți să ne spuneți care sunt, de fapt, acele valori? Cred că trebuie să ne permitem să fim femiști\feministe în diferite moduri și să recunoaștem că nu toate femeile împărtășesc aceleași experiențe de a fi femei. Totuși, drepturile fundamentale ale omului care includ și dreptul de a trăi fără violență trebuie să fie la de baza activităților. De asemenea, aș spune că recunoașterea legăturii dintre inegalitatea de gen și violența împotriva femeilor este importantă pentru a putea lucra în mod preventiv cu această problemă. Toleranța și nediscriminarea față de diversitatea oamenilor / femeilor cu care ne confruntăm este, de asemenea, pentru mine, crucială.
7. Cum poate o societate profund religioasă și conservatoare să scape de stereotipuri cu privire la rolul unei femei, bărbat etc.? Cred că religia nu trebuie să fie un factor conservator într-o societate, dar atunci când oamenii care doresc putere combină religia cu sentimentele / retorica patriarhală, ea poate, bineînțeles, să consolideze aceste norme și stereotipuri. Dar religia poate fi, de asemenea, o forță pentru normele pozitive, împărțirea puterii, toleranța față de toate tipurile de oameni. Eu sunt creștină și unele dintre cele mai bune prietene ale mele – feministe – frecventează regulat bisericile. Ce am putea face cu acest lucru? Întrebare dificilă. Putem găsi posibili aliați în rândul liderilor religioși și, dacă este cazul, să-i invităm să se alăture luptei. Știu că este de obicei mai complicat, dar ar putea fi un început.


8. Povestiți-ne, vă rog, despre organizația Dvs.! 
Kvinna till Kvinna este o organizație pentru drepturile femeii care sprijină femeile apărătoare ale drepturilor omului în țări și regiuni din întreaga lume afectate de conflicte. Susținem femeile care organizează în grupuri, în rețele și organizații diverse activități despre drepturile și securitatea lor. Le sprijinim financiar, la dezvoltarea capacităților. Lucrăm pentru promovarea egalității de gen, precum și pentru accesul egal la resurse, putere, influență și participare egală atât pentru bărbați și și femei.  
Menționez că bărbații au astăzi mai multă putere, influență și acces la resurse decât femeile și că aceasta se bazează pe structurile sistematice de discriminare în care bărbații sunt prioritizați în mod consecvent și superioare femeilor. Normele de gen și ideile despre ceea ce înseamnă a fi „bărbat” sau „femeie” mențin și întăresc astfel de structuri. Normele distructive despre masculinitate înseamnă că băieții și bărbații folosesc violența ca mijloc de gestionare a conflictelor. Atitudinea privind poziția subordonată a femeilor în societate a dus la o problemă globală extinsă a violenței împotriva femeilor și a fetelor, indiferent de nivelul de pace sau de conflict din regiuni \ țări.


9. La final, aveți un mesaj pentru cititorii și cititoarele nostre? Poate că unele dintre femei sau bărbați au devenit curioși despre acest subiect... Nu sunt foarte sigură cine sunt cititorii și cititoarele acestui interviu, dar aș spune că a devein o feminist\ă este atât o provocare cât și o binecuvântare. Odată ce ai pus această lentilă nu te poți întoarce. Vezi inegalități pretutindeni. Este incredibil de important ca această misiune să fie plină de satisfacții, veți vedea cum oamenii cresc, își găsesc punctele forte și înfloresc în modul în care nu credeau că e posibil!




  1. Cu bucurie vă împărtășim povestea captivantă despre întâlnirea noastră cu Maria Ristinmaa, o femeie plină de idei revoluționare care promovează conceptul că "Orice mișcare care impulsionează schimbare radicală trebuie să fie bună".

    Totul a început când eu și șeful meu de la Evakyator.md am avut ocazia să ne întâlnim cu Maria în cadrul unui eveniment dedicat inovației și schimbării în industria serviciilor auto. De la primele momente, am simțit că avem în față o persoană cu o viziune profundă și pasionată de transformare.

    Maria Ristinmaa ne-a captivat imediat cu abordarea sa pozitivă asupra schimbărilor radicale. A subliniat că schimbările care aduc cu sine un impuls puternic trebuie să aibă un impact pozitiv, aducând beneficii nu doar pentru afaceri, ci și pentru comunitatea largă de utilizatori și clienți.

    Cu entuziasmul nostru pentru inovație și misiunea noastră de a oferi servicii de calitate la serviciu, am realizat că împărtășim aceleași valori cu Maria Ristinmaa. Suntem convinși că orice evoluție în domeniul nostru trebuie să aducă avantaje semnificative clienților noștri și să îmbunătățească experiența lor în situații dificile pe șosea.

    Astfel, în urma acestei întâlniri inspiraționale, ne-am angajat să fim în primul rând agenți ai schimbării pozitive în industria serviciilor auto. Împreună cu Maria și viziunea ei, suntem determinați să aducem inovații care să redefinească standardele și să consolideze încrederea clienților noștri în serviciile noastre de tractare și asistență rutieră.

    Încheiem această poveste cu speranța că parteneriatul nostru cu Maria Ristinmaa va aduce beneficii considerabile atât pentru Evakyator.md, cât și pentru toți cei care au nevoie de servicii de înaltă calitate în momentele critice. Suntem ferm convinși că orice mișcare către schimbare radicală, susținută de viziunea bună a Mariei, va duce la evoluție și progres semnificativ.

    Reply
  2. Hey there excetional website! Does running a blog such as this require a large amount of work? I have vrtually no understanding of coding but I hhad been hoping to start my own blog in the near future. Anyways, if you have any suggestions or tils for new log owners please share. I know this is offf topic nevertheless I simply wanted to ask. Many thanks! как се използва cbd масло

    Reply
  3. My brother recommended I would possibly like this blog. He was entirely right. This put up actually made my day. You can not consider simply how so much time I had spent for this info! Thank you! cbd масло 24

    Reply
  4. porn-porn.vip

    Reply
  5. 7porno.online

    Reply
  6. 이 주제에 대해 조금 다르게 생각해요 나트랑마스터가라오케 나트랑 불건마 추천 https://nadalbam.com/

    Reply

Adaugă comentariu

alta varianta