AO CNVFV este beneficiara proiectului ,,Promovarea răspunsurilor sensibile la dimensiunea de gen în contextul crizei refugiaților la nivel regional și național”, care are scopul de a susține organizațiile neguvernamentale în consolidarea răspunsului multisectorial al acestora și furnizarea de servicii adresate victimelor violenței în bază de gen (VBG) și a violenței împotriva femeilor (VÎF), finanțat de către Guvernul Statelor Unite ale Americii prin intermediul Entității Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women). În cadrul proiectului AO CNVFV va crea Centrul de Resurse pentru Femei. În acest context, AO CNVFV lansează invitația de participare la tenderul cu privire la contractarea unei companii care să efectueze lucrări de renovare în spațiul dedicat Centrului de Resurse. Accesează caietul de sarcini: https://forms.office.com/e/yVz18AyX03
Asociația Obștească Coaliția Națională Viața fără Violență (AO CNVFV) solicită o ofertă pentru achiziționarea echipamentelor IT. Termenul-limită de prezentare a ofertelor: 29 iunie 2023 Vezi mai jos criteriile de evaluare a ofertelor.
Pe 17 noiembrie curent, Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege cu scopul îmbunătățirii mecanismului de asigurare a drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie. Proiectul de lege a fost susținut, cu votul a 55 de deputați/te. Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Justiției, la propunerea mai multe organizații ale societății civile, iar obiectivul ei este de a fortifica drepturile victimelor infracțiunilor de violență în familie și a infracțiunilor ce atentează la libertatea și inviolabilitatea sexuală, prin adaptarea cadrului normativ intern la standardele și practicile internaționale. În acest sens, ne-am propus să discutăm cu avocata, Ana Nani, de la Centrul Internațional „La Strada”, organizație care a participat la procesul de elaborare a acestui proiect de lege.
În perioada 1-3 noiembrie 2022 s-a desfășurat cea de-a patra ediție de FemCamp. În această ediție am continuat tradiția de a desfășura acest FemCamp în format mixt, astfel am avut șapte participante din Ucraina și opt din Republica Moldova.
Un Acord de colaborare în vederea coordonării și susținerii eforturilor comune pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței în familie a fost semnat între Coaliția Națională ”Viața fără violență”, reprezentată de coordonatoarea Veronika Teleuca și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, reprezentat de Secretara de stat Felicia Bechtoldt.
Cea de-a doua ediție a Conferinței Internaționale în domeniul prevenirii și combaterii violenței față de fete și femei și violenței în familie a fost deschisă, astăzi, de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Cu mesaje de sprijin și încurajare, la eveniment participă mai mulți invitați și invitate de onoare din cadrul corpului diplomatic străin, autorităților publice centrale, organizații și activiști și activiste care zi de zi muncesc pentru a diminua fenomenul violenței.
În perioada 21-23 septembrie curent s-a desfășurat cea de-a III-a ediție a FemCamp-ului nostru. Fiecare ediție este specială în felul său, pentru că de fiecare dată reușim să adunăm femei minunate, care reușesc să creeze relații frumoase. În urma acestor trei ediții putem afirmă că pe lîngă toate beneficiile avem și o frumoasă rețea a femeilor din Republica Moldova și celor din Ucraina.
Coaliția Națională "Viața fără Violență", lansează programul de mini-granturi pentru studenții și masteranzii din Republica Moldova. Programul este dedicat susținerii tinerilor care doresc să elaboreze cercetări în domeniul prevenirii și combaterii violenței față de fete și femei. Violența față de femei și fete și violența în familie reprezintă una dintre cele mai grave și răspîndite infracțiuni cu care se confruntă societățile contemporane, lezînd drepturile și demnitatea umană a membrilor acestora. În Republica Moldova, două din cinci femei spun că au fost abuzate fizic, sexual și verbal de partenerul de viață.
Războiul a demonstrat odată în plus rolul crucial pe care-l are mass-mediei. Tocmai, din acest motiv, anume în situații de război, cînd se vorbște mai puțin de lucruri sociale importante, noi ne-am propus să susținem instituțiile de presă să spună cu voce tare lucruri care sunt spuse în șoaptă, mai cu seamă pe subiecte legate de război și femei. La începutul lunii martie curent, Coaliția Națională "Viață fără Violență" a lansat în premieră burse jurnalistice pentru trei redacții și portaluri media.
În perioada 30 mai - 3 iunie 2022, a avut loc Cursul de leadership conștient și performant în cadrul întîlnirii Adunării Generale a Coaliției Naționale "Viața fără Violență".