Așa cum a devenit o tradiție, Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie” co-organizează Festivalul Feminist și Marșul Solidarității din 8 martie, care are loc anual la Chișinău și în alte regiuni ale țării. Vă anunțăm cu bucurie că, în perioada ?-? ?????? ????, se va desfășura cea de-a 7-a ediție a Festivalului Feminist, cu o serie de evenimente online și offline.
Violența împotriva femeilor rămâne a fi un fenomen structural și global, care nu cunoaște granițe sociale, economice ori naționale. Este o încălcare gravă a drepturilor omului, care rămâne în mare măsură nesancționată. În perioada pandemică situația s-a agravat. Sondajele Centrului „La Strada” arată că, în această perioadă, numărul apelurilor la Telefonul de Încredere pentru Femei a crescut cu 37%. Ce măsuri au fost luate în acest sens? De ce Convenția de la Istanbul, documentul care ar mișca lucrurile din loc, continuă să nu fie ratificată?
Vom continua și în acest an să cerem ratificarea Convenției de la Istanbul! Tema Festivalului Feminist din acest an: „???????̧?? ??????????? ??????? ??????? ?????????? ?̧? ?????????? ???????̧?? ?̂???????? ???????? ?̧? ? ???????̧?? ????????? – ??????̆ ?̦? ??????????̆”.
Convenția de la Istanbul ridică violența împotriva femeilor și violența domestică la rangul de încălcare a drepturilor omului și instituie mecanisme puternice pentru a combate aceste fenomene.
În primul rînd, Convenția insistă pe măsuri de prevenire, cum ar fi schimbarea atitudinilor și stereotipurilor care fac ca violența împotriva femeilor să fie acceptată, sau includerea de material didactic privind tematica egalității în programele școlare, între altele. Apoi, Convenția vrea mai multă protecție pentru victime, de exemplu, să se înființeze suficiente adăposturi și linii de încredere, precum și suficiente servicii de consiliere psihologică și asistență medicală pentru victime și copii acestora, dar și servicii sociale, acces la locuințe, educație și ajutor în găsirea unui loc de muncă. La capitolul pedepsire, Convenția cere ca rațiunile de cultură, tradiție, religie sau așa-zisă „onoare” să nu mai fie acceptate drept scuze pentru netragere la răspundere a făptașilor. Tot aici, organele de drept trebuie să intervină imediat și să ia în serios cazurile de violență domestică și împotriva femeilor. În sfîrșit, statul trebuie să integreze toate politicile din acest domeniu într-un sistem cuprinzător și coordonat.