13mai2020

SEMNEAZĂ petiția pentru ratificarea Convenției pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice

Organizaţiile membre ale Coaliţiei Naţionale „Viaţă fără violenţă în familie” lansează iniţiativa de colectare a semnăturilor pentru ratificarea Convenţiei pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenţia de la Istanbul). PETIȚIA poate fi accesată la acest link - https://bit.ly/3dEHR4W , vă îndemnăm să o semnați.


Prin această petiţie, solicităm deputatelor/deputaţilor din Parlamentul Republicii Moldova să ratifice Convenţia până la sfârşitul sesiunii parlamentare de primăvară 2020. Republica Moldova a semnat Convenția în anul 2017, dar fără ratificarea acesteia, prevederile rămân doar pe hârtie. 

În perioada de carantină și izolare, situația femeilor care trăiesc în violență a devenit și mai complicată. Mame, surori, nepoate, fiice sau simple prietene și vecine de-ale noastre rămân între patru pereți cu agresorii lor, fiind în situație de risc înalt. Timp de o lună de carantină, la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008, au sunat cu 35% mai multe femei victime ale violenței. Aproximativ 30 de femei mor anual în Republica Moldova, în urma violenței provocate de partenerii lor.


Cu toţii ne dorim o societate în care violenţa domestică să nu mai fie o normalitate. În acest demers, avem nevoie de susţinerea întregii societăţi, fapt pentru care ne adresăm reprezentanţilor mass-media, activiștilor/elor, publicului larg să susţină iniţiativa Coaliţiei Naţionale şi să se alăture acţiunilor de diseminare şi semnare a Petiţiei.