25noe2020

„Uniți împotriva violenței” - start campaniei de „16 zile împotriva violenței în bază de gen”

✴️ „?????????̆ ????? ?̂? ?????: ??????̦????̆, ?????̦???????̆, ???????̆, ??????????̆!” - acesta este sloganul din acest an al campaniei de „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.
✴️ Peste 63 la sută dintre femei cu vârsta cuprinsă între 15-65 ani au suferit de cel puțin o formă de violență pe parcursul vieții. În anul 2019 au fost înregistrate 2597 cazuri de violență în familie, iar în primele 3 luni ale anului 2020: 678 cazuri.
✴️ Măsurile restrictive impuse de pandemia COVID-19 au contribuit semnificativ la creșterea numărului de cazuri de violență împotriva femeilor, în timpul izolării multe adăposturi au fost nevoite să-și închidă ușile din motive de siguranță. În acest context, lipsa resurselor și mijloacelor de comunicare pentru a raporta cazurile de violență și a accesa serviciile esențiale de asistență, precum și prezența continuă a agresorilor au contribuit la vulnerabilitatea femeilor și copiilor victime ale violenței domestice și în bază de gen.
✴️ Violența în familie și față de femei constituie una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului. În Republica Moldova, violența în familie este recunoscută ca infracțiune și se pedepsește conform Codului Penal. Potrivit unor estimări, 6 din 10 bărbați au aplicat cel puțin o formă de violență fizică, psihologică sau sexuală față de femei și fete.
✴️ Cele 16 zile de activism împotriva violenței de gen este o campanie internațională anuală care începe pe 25 noiembrie, Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, și se desfășoară până la 10 decembrie, Ziua Drepturilor Omului. A fost inițiată de activiști/ste la inaugurarea Institutului de Leadership Global pentru Femei în anul 1991. #16DaysAgainstGenderBasedViolence #OrangetheWorld #GenerationEquality #16Days


„Uniți împotriva violenței” - start campaniei de „16 zile împotriva violenței în bază de gen”