29mar2019

CN atenționează presa privind manipulările de opinie în materialul publicat în cazul violului față de o minoră

Către reprezentanții
Consiliului de Presă al Republicii Moldova


RECLAMAȚIE 

Prin prezenta, Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie” - platforma comună a22 organizații non-guvernamentale și instituții publice care promovează drepturile femeilor și copiilor, victime ale violenței în familie, denunță portalul de știri deschide.md și anume articolul cu titlul EXCLUSIV: Cazul preotului care și-a „violat” fiica la Cantemir sau istoria unei „iubiri interzise”?, material publicat pe 28 martie 2019. 
În articolul menționat autorul (anonim) a publicat un așa-zis material de investigațieși lămurire în cazul violului minorei de 13 ani și al acuzatului de 40 de ani găsit vinovat și condamnatla 12 ani de pușcărie. Portalul de știri prezintă cazul de viol a unei fetițe, care a început să fie violată de la vîrsta de 12 ani, ca fiind un act de „iubire interzisă” și un raport sexual consimțit dintre violator și victimă, astfel fiiind justificat abuzul asupra acesteia. În articol, violatorul are o imagine a unei persoane pozitive, carei iubește copiii și care s-a îndrăgostit și nu a putut rezista acestui sentiment. De fapt, astfel de sugestii, în special titlul manipulator, lasă impresia că bărbatul a fost pedepsit penru sentimente de dragoste și nu pentru un caz de viol, pe nedreptcare pozitivă. 
Mai mult decât atât, articolul conține opinii terțe și ale protagoniștilor pentru adăuga acea „senzație” jurnalistică pe care unii reprezentanți ai mass-mediei o abordează în cazurile fie de viol sau hărțuire sexual, etc. Astfel de abordări ale cazurilor de pedofilie de fapt întăresc anumite convingeri adînc înrădăcinate că violul poate fi justificat, că victima singură și-a dorit sau a provocat o relație sexuală și determină interpetări în favoarea violatorilor. În cadrul intervieverii victimei, repovestirea și relatarea detaliată a suferinţelor fizice și psihice suferite, determină reactualizarea memoriei traumatizante ce poate avea aceeași valoare emoţională, ca și infracţiunea propriu-zisă. 
Menționăm că rolul mass media este de a prezenta faptele într-o manieră corectă, echidistantă, fără a induce în eroare opinia publică, fără a asuma cuoașterea unor așa zie „adevăruri”, fără a interpreta informația în favoarea celor care se fac responsabili sau vinovați de comiterea unor infracțiuni. 
Privind cele scrise mai sus solicităm: 1. Rretragrea imediată a materialului de pe deschide.md precum și alte de pe surse online care aupreluat acest material; 2. Sancționarea portalului deschide.md pentru neprofesionalism și încălcarea în mod grav al Codului deontologic al jurnalistului din RepublicaMoldova. 

ANEXĂ cu materialul realizat și publicat AICI.