28feb2018

Coaliția Națională a semnat declarația comună către președintele Republicii Moldova

Coaliția Națională alături de societatea civilă își expriimă profund dezacordul față de declarația asumată din 25 februarie 2018 a Președintelui Republicii Moldova Igor Dodon, care în cadrul unei postări publice pe una din rețelele de socializare se poziționează în mod explicit împotriva toleranței, liberalismului și a egalității de gen. Astfel, organizațiile componente ale CN au semnat declarația comună transmisă ulterior președintelui RM. 
Către:

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon,

Aparatul Președintelui R. Moldova, Secretar General Ruslan Flocea

 

 

Scrisoare deschisă


Prin prezenta, persoanele subsemnate, membre și membri ai societății civile din Republica Moldova, ne exprimăm dezacordul profund față de declarația asumată din 25 februarie 2018 a Președintelui Republicii Moldova Igor Dodon, care în cadrul unei postări publice pe una din rețelele de socializare se poziționează în mod explicit împotriva toleranței, liberalismului și a egalității de gen.

Ținem să reamintim că instituția Președinției are rolul fundamental de a respecta Constituția Republicii Moldova, în care se expune în mod clar și necondiționat caracterul de stat democratic și multi-etnic al Republicii Moldova, cu următoarele valori supreme: „statul de drept, pacea civică, demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic”. În continuare, articolul 16 al Constituției prevede: (1) Respectarea şi ocrotirea persoanei constituie o îndatorire primordială a statului; (2) Toţi cetăţenii Republicii Moldova sînt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau de origine socială.

Prin jurământul de investire în funcție, Președintele Republicii Moldova se obligă să respecte și să promoveze aceste valori.

Prin urmare, considerăm declarația din 25 februarie 2018 a șefului statului ca fiind în contradicție indubitabilă cu valorile constituționale supreme, și astfel inacceptabilă în contextul angajamentelor autorităților publice de nivel înalt ale țării față de misiunea lor de a construi un stat democratic, unde libertățile personale și drepturile cetățenilor, inclusiv libertatea religiei, egalitatea de gen, toleranța față de ceilalți, sunt garantate și respectate.

Semnatarii acestei Scrisori deschise am luat notă de modificarea ulterioară a postării publice. Indiferent cine administrează pagina Președintelui, răspunderea deplină pentru cele lansate o poartă Dumnealui. Pentru restaurarea încrederii publice în rolul constituțional al Președinției în calitate de garant al drepturilor și libertăților democratice ale tuturor cetățenilor, fără excepții, solicităm reacția personală a Președintelui țării față de cele declarate, care, în esență, constituie o deviere de la normele constituționale.  1. Prin semnarea acestei declarații comune către președintele Republicii Moldova, Coaliția Națională și membrii societății civile își exprimă ferm dezacordul față de declarația recentă a Președintelui Igor Dodon. În data de 25 februarie 2018, acesta a adus în discuție aspecte care contravin principiilor fundamentale ale toleranței, liberalismului și egalității de gen.

    Este de o importanță crucială să subliniem necesitatea respectării și promovării valorilor fundamentale ale democrației, în special în contextul poziției de lider pe care o ocupă Președintele Republicii Moldova. Declarațiile care se îndepărtează de aceste principii pot afecta încrederea publică în rolul constituțional al Președinției ca garant al drepturilor și libertăților democratice ale tuturor cetățenilor.

    Împreună cu colegii noștri de la EvacuatorAvto.md, ne alăturăm apelului pentru o reacție clară și personală din partea Președintelui față de aceste afirmații, subliniind importanța conformării la normele constituționale și promovării unei societăți deschise, incluzive și respectuoase față de diversitatea de opinii și identități. Este esențial să menținem integritatea instituțiilor și să asigurăm că ele rămân conforme cu valorile democratice pe care se bazează Republica Moldova.

    Reply
  2. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and all. But imagine if you added some great visuals or video clips to give your posts more, "pop"! Your content is excellent but with pics and video clips, this blog could definitely be one of the most beneficial in its niche. Great blog! масла cbd

    Reply

Adaugă comentariu

alta varianta