Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC): „În România, fundațiile comunitare sunt văzute ca organizații strategice la nivel comunitar, care ajută comunitățile să se ajute singure”

Pe Ela și Roxana le-am cunoscut pe Zoom într-o dimineață însorită de vară. Timp de o oră, mulțumită internetului, sutele de kilometri distanță dintre Chișinău-Cluj-București nu s-au simțit deloc. Chiar din primele clipe de discuție mi-am dat seama că urmează să am o întrevedere virtuală cu două femei fantastice, energice, pentru ca la sfârșit să rămân cu acea senzație de uau când descoperi ceva bunișor după o lungă perioadă de rutină. Știam că vom colabora în următorii ani, Ela și Roxana sunt de la Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC) din România. Noi, Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie” am trecut la o nouă etapă de finanțare, iar ARC va intermedia acest buget. Colaborarea va fi consolidată în perioada ce urmează, de aceea mi-am zis că voi, cei care ne urmăriți, trebuie să descoperiți ARC-ul așa cum l-am descoperit și noi.

Povestea ARC a început în 2001, la Cluj-Napoca, cu doi oameni care credeau că o comunitate are resursele necesare pentru a schimba lucrurile spre bine. Fondatorii au pornit de la ideea că organizațiile din România sunt susținute doar de donatorii internaționali și au avut viziunea clară că aceștia, la un moment dat, se vor retrage. Și așa le-a venit ideea de a crea o asociație care face strângere de de fonduri (fundraising) la nivel local. Pe atunci, acest termen încă ținea de domeniul fantasticului. Două decenii mai târziu, ARC dezvoltă în continuare comportamentul filantropic în societatea românească, având aceeași convingere că filantropia poate consolida și dezvolta comunități. Astăzi ARC are peste 20 de angajați care lucrează în cele două birouri din Cluj-Napoca și București. 

Mișcarea comunitară din România rămâne una dintre cele mai dinamice la nivelul Europei. În 2019 ARC a fost gazdă pentru organizațiile-suport din Serbia, Spania și Africa de Sud, care vor să dezvolte fundații la ele acasă. Echipa din ARC a luat pulsul mișcării internaționale și a împărtășit din expertiza la întâlniri dedicate filantropiei sau fundațiilor comunitare, cum ar fi: Conferința Fundațiilor Comunitare din Marea Britanie, Forumul Filantropiei din Serbia, schimburile de experiență organizate de Inițiativa Fundațiilor Comunitare din Europa în Letonia, Germania sau Belgia.

În România, fundațiile comunitare sunt văzute ca organizații strategice la nivel comunitar, care ajută comunitățile să se ajute singure. Adică, fundațiile localizează resurse din comunitate, apoi le mobilizează prin diverse mecanisme de fundraising. Fondurile strânse se duc în programe de finanțare spre proiecte, organizații și inițiative locale care contribuie la rezolvarea problemelor din comunități.

Roxana Sofică, directoare program ONG, Asociaţia pentru Relaţii Comunitare
Sunt din Cluj, am doi copii minori și, de când sunt ei, am o încercare constantă de echilibru despre ce înseamnă viață la birou și viața de acasă. Sunt balanță și am nevoie de echilibru. Reușesc să mă deconectez la munte. Pentru mine vacanțele sunt sfinte și abia aștept să ajungem la cabana noastră pentru o reconectare cu natura.”

Roxana lucrează la ARC încă de la începuturi, în 2001, fiind implicată în dezvoltarea programelor de învățare, de fundraising și crearea relațiilor comunitare. Acestea au fost și primele programe ale ARC-ului. Asociația a combinat domeniul de training și consultanță atât pentru organizații, cât și pentru companii. Câțiva ani mai târziu, la ARC au apărut discuții despre resursele pe care le au organizațiile în atragerea de fonduri și atunci a apărut ideea de granturi de fundraising, dar și cum să administreze banii unor companii care voiau să finanțeze proiecte comunitare. „Este foarte interesant să urmărești cum s-a construit domeniul în toți acești ani și cum discuțiile vagi de la început s-au transformat în indicatori, cifre, campanii puternice și relații construite”, spune Roxana. 

În 2010, ARC a început să cerceteze mecanismele optime care ar trebui să funcționeze pentru donatorii individuali, ca peste 2 ani să se întâmple această magie - mecanismele prin debit direct și campaniile prin sms au devenit disponibile pentru orice organizație care dorește să investească în aceste metode. Așa s-a schimbat fața donațiilor de la persoanele individuale. În prezent, anual, de la donatorii individuali se strâng zeci de milioane de euro. Pentru ARC a fost o provocare să convingă băncile să intre în acest sistem, operatorii de telefonie mobile să adere la mecanismul sms și organizațiile civile să adopte sistemul. 

ARC: de la lansarea din iunie 2012 și până în 2019, 29,6 milioane de lei românești s-au donat prin debit direct. De la lansarea din iunie 2012 și până în 2019, peste 105 milioane de lei (23 mil. euro) s-au donat prin SMS.

La ARC, Ela este directoare programe de finanțare. Până a veni aici, ea a avut o experiență de 8 ani în Africa. Știa de ARC cu mult timp înainte, asociația având faima unei organizații foarte curajoase, pentru care nu există obstacole, căreia nu era frică de ceva nou, care pompa în permanență contexte de învățare și de practică în zona de fundraising. Conceptul de fundații comunitare i se păruse Elei un concept sănătos și sustenabil pentru a ajuta organizațiile locale care nu au acces la finanțări să iasă din cercul de sărăcie și, în același timp, să ajute la dezvoltarea comunităților pe limba lor.

 

Ela Bălan, directoare programe de finanțare, Asociaţia pentru Relaţii Comunitare
„Sunt din Medgidia, Constanța, de la Marea Neagră. Simt că sunt un om care aparține oricărui loc. Când am ajuns la București, am adoptat imediat orașul. La fel a fost și când am ajuns în Africa. Sunt mama a două fete foarte diferite ca personalitate, e tocmai fascinantă această diferență. Ceea ce mă ucide este rutina, îmi plac oamenii diferiți și întâlnirile neprevăzute. În rest, sunt o fată foarte cuminte.”

Când a ajuns la ARC, imediat a cucerit-o să vadă munca colosală pe care echipa a facăut-o de-a lungul anilor - discuții cu companiile, dobândirea încrederii băncilor, lupta pentru mecanismul de donație prin sms, organizarea evenimentelor grandioase de fundraising, crearea unui cerc de donatori. ARC reușește să păstreze, în continuare, zona de inovație și asta este ireversibil.

Un alt rol important al organizației, spune Ela, este de a fi un pilon, un organism, o organizație de resort la nivel național pe zona de legislație. ARC a avut un rol cheie în câteva legislative esențiale pentru sectorul nonguvernamental - mecanismul 2%, care între timp a devenit 3,5%, legea cu privire la impozitul din profitul corporațiilor - sunt două modificări importante din codul fiscal, dar și introducerea în Clasificarea Ocupațiilor din România a profesiei de fundraiser. 

În vara lui 2019, membrii ARC au publicat primul articol științific despre reziliență în mișcarea comunitară. Articolul este unul dintre cele mai recente rezultate ale muncii ARC în acest domeniu. În anul 2018 au organizat două întâlniri cu organizații din Europa pe această temă, aceste întâlniri stând la baza lucrării „The Luxury of Building Community Resilience. An Exploratory Study of the Role of Community Foundations in Building Community Resilience”, scrisă de George Vlas și Zoltán-Levente Fejes.

În discuție cu Ela și Roxana am aflat cum s-a întâmplat ca drumurile Coaliției Naționale și ARC să se întâlnească. Toate au început în Serbia, unde Ela se afla într-o deplasare de muncă și auzise că Fundația OAK (principalul finanțator al Coaliției Naționale) căuta o organizație grantmaker pentru Republica Moldova. Ela știa de această fundație și i se păruse interesantă ideea de o colaborare. Însă atunci ideea nu a evoluat. Doi ani mai târziu, în căsuța poștală a Elei intră un email cu aceeași solicitare, ca mai apoi decizia finală de colaborare să fie luată de directorii ARC. 

- (Roxana) La început părea că va fi foarte ușor ce avem de făcut cu voi (Coaliția Națională). Însă, când au început discuțiile mai serioase, ne-am dat seama că nu va fi chiar așa. Este o adevărată provocare ce se va întâmpla. Ne-am bucurat foarte tare că voi existați, că aveți un background și toată construcția pe care ați facut-o. Vedem foarte mult construind împreună cu Coaliția Națională, programul de capacitate, relația cu organizațiile. Suntem foarte conștienți că organizațiile membre ale Coaliției Naționale muncesc de foarte mult timp și vrem să oferim exact ceea ce trebuie pentru ca, într-adevăr, organizațiile din Coaliție să devină mai puternice și mai solide.  

- (Ela) Și eu m-am întrebat cum văd rolul ARC în relație cu Coaliția Națională și mi-am dat seama destul de limpede că sunt două dimensiuni. Prima ar fi rolul de organizație de suport pe care și-l asumă ARC, adică să punem pe masă toată expertiza noastră și să vedem unde este necesară implicarea noastră. Al doilea rol ar fi cel de partener al Coaliției. Toți grantiștii noștri sunt, în primul rând, parteneri extraordinari de la care noi avem de învățat foarte mult.  

La prima interacțiune virtuală cu organizațiile membre ale Coaliției Naționale, atât Ela, cât și Roxana spun că s-au simțit bine și abia așteaptă să ne cunoaștem în format fizic. 

- (Roxana) Am simțit oamenii din Coaliție foarte deschiși și calzi, nu au fost reticenți să se întâlnească cu noi. Câțiva s-au bucurat că suntem din România, dintr-o zonă familiară, am simțit că au încredere în noi. Oamenii din Coaliție sunt foarte puternici, ceea ce fac este cu un consum emoțional imens și își doresc foarte tare să facă bine ceea ce fac, au o deschidere foarte mare de a învăța. Pe de altă parte, mi s-a părut că organizațiile au o grijă mare față de oamenii lor. 

- (Ela) Pe mine ce m-a impresionat, la modul în care am simțit smerenie în relația cu oamenii din Coaliție, este experiența de 20 de ani, tenacitatea lor de explora și de a fi alături de categorii vulnerabile un timp atât de îndelungat, loialitatea față de misiunea lor și perseverența extraordinară. Să știți că i-am înnebunit pe ai mei de acasă cu povestirile mele despre oamenii din Coaliție. Simt că din toate programele la care sunt implicată acum la ARC, acesta îmi aduce o fascinație aparte. Îmi încarc bateriile prin explorarea unui teren nou cu un potențial enorm de învățare.  Sunt încântată și îmi place starea pe care o am.

Autoare: Natalia Rezneac, 

comunicatoarea Coaliției Naționale „Viața fără Violență în Famile”