11oct2023

„Conferința Internațională pentru prevenirea și combaterea violenței față de femei și fete și a violenței domestice” ediția 2023 

A treia ediție a Conferinței Internaționale pentru prevenirea și combaterea violenței față de femei și fete și a violenței domestice va avea loc pe 25-26 octombrie, la Chișinău.



În ultimii ani, se discută mai mult despre violență, inclusiv despre formele mai greu de înțeles sau justificate și considerate „normale", cum ar fi violența psihologică, hărțuirea sexuală în stradă și online, violența sexuală împotriva femeilor și violența obstetrică. Ultimele date statistice ne arată că: 

  • peste 63% dintre femeile și fetele din Moldova au trăit cel puțin o formă de violență din partea partenerului;
  • 40 de femei au decedat în 2022 din cauza abuzurilor partenerului;
  • 3 din 4 femei sunt supuse violenței psihologice (71%);
  • 6 din 100 de copii sunt născuți de mame adolescente.

Totodată, mai puțin de 11% dintre femei raportează cazurile de violență pentru că nu au încredere în autorități, pentru că le este rușine și frică de „gura lumii”. Cultura patriarhală, sexistă și normalizarea în continuare a violenței fac ca abuzurile față de femei și copii să devină o „tradiție” transmisă din generație în generație. Avem nevoie să investim în educație și prevenire, în asistență și sprijin pentru victime, să sancționăm agresorii, să colectăm date și să colaborăm. Ratificarea Convenției de la Istanbul, aprobarea strategiilor și programelor naționale sunt pași importanți pentru a preveni și combate violența în familie și împotriva femeilor, însă avem nevoie ca aceste legi cu adevărat să lucreze.

 

Organizăm Conferința cu scopul de a aduna împreună organizațiile de femei care cunosc povestile și nevoile femeilor și copiilor care au trecut prin abuz, autoritățile responsabile de protejarea femeilor și pedepsirea agresorilor, instituțiile mass media care au un rol esențial în procesul de educare și informare a publicului, donatorii care finanțează schimbări durabile în țară și întreaga comunitate care crede într-o societate în care egalitatea dintre femei și bărbați și respectarea drepturilor omului reprezintă o valoare.

Ne dorim un dialog în care să discutăm despre progresele noastre la nivel de țară, dar și despre acțiunile concrete pe care trebuie să le întreprindem pentru a construi o societate în care să combatem violența și să protejăm victimele.


Te așteptăm alături de noi ca să discutăm și să găsim soluții pentru un prezent și viitor sigur, cu drepturi egale pentru fiecare și fără violență.
___________
Parteneri strategici: OAK Foundation, Asociația pentru Relații Comunitare, Urgent Action Funds, WAVE Network.

Parteneri generali: Ministerul Federal al Afacerilor Sociale, Sănătății, Serviciilor de Îngrijire și Protecției Consumatorului din Austria și Ambasada Suediei din Republica Moldova.

Organizații co-finanțatoare: AO Artemida, AO “Fiecare contribuie pentru schimbare”, AO “Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale”, AO “Casa Mărioarei”, AO “Centrul de Drept al Femeilor”, AO “Centrul de Educație Educație Nonformală”, AO “Interaction”, AO “Gender Centru”, AO “Jenskie Initsativy”, AO “Centrul Internațional „La Strada”, AO “Help”, AO “Onoarea și Dreptul Femeii Contemporane”, AO “Ophelia”.
  1. Coaliția Națională "Viața fără Violență" este o rețea de 27 de organizații non-guvernamentale și instituții publice din Moldova care are misiunea de a promova drepturile femeilor și copiilor, victime ale violenței în familie, și de a reduce violența în familie și societate. Ei organizează anual Conferința Internațională pentru prevenirea și combaterea violenței față de femei și fete și a violenței domestice, care adună împreună organizații de femei, autorități responsabile, mass-media și donatori pentru a discuta progresele și acțiunile concrete necesare pentru a construi o societate fără violență. IF.md, în calitate de partener, susține eforturile Coaliției de a educa publicul, a oferi asistență victimelor și a sancționa agresorii, contribuind la crearea unei comunități mai sigure și egale pentru toți.







    Reply

Adaugă comentariu

alta varianta