05mar2017

La Chișinău s-a dansat împotriva violenței asupra femeilor

Peste o sută de oameni au dansat astăzi în Chișinău împotriva violenței asupra femeilor. Evenimentul, organizat de Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie” a avut loc în cadrul Campaniei internaționale „One Billion Rising”, cea mai amplă acțiune din lume împotriva violenței asupra femeilor.
Din grupul de dans au făcut parte reprezentanți ai Ambasadei Statelor Unite ale Americii și Suediei în Republica Moldova, ai Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, ai Inspectoratului General al Poliției – câteva zeci de polițiste, ai UN Women Moldova, Grupul Consultativ al Societății Civile, membri ai Coaliției Naționale ”Viața fără Violență în Familie” și publicul larg.

De asemenea, Campaniei s-au alăturat cu două performance-uri tematice Grupul de Dans Contemporan și Performance „Voices” (coregrafia Alexandara Soșnicova și Serghei Golovnea) și „Black&White Dance Center”.

„One Billion Rising” este cea mai amplă acțiune în masă la nivel mondial, pentru a pune capăt violenței asupra femeilor. Este cunoscută prin faptul că, anual, în perioada 14 februarie- 8 martie, milioane de oameni din peste 200 de țări se adună să-și exprime mesajele, în special, prin dans.

Această formă creativă de protest reprezintă o sfidare colectivă, folosind arta ca un instrument politic puternic de rezistență și protest, precum și o celebrare colorată, diversă și artistică a solidarității locale și globale. Prin aceste acțiuni, participanții la acțiunile„One Billion Rising”, vor să-și exprime solidaritatea și apelul către toate autoritățile responsabile, autoritățile naționale și internaționale, – guvernele, mass-media, școlile, bisericile și organisme internaționale precum Organizația Națiunilor Unite etc – pentru a pune capăt culturii impunității și a violenței.

Campania, lansată de Ziua Îndrăgostiților în anul 2012, a început ca un apel la acțiune, în baza unei statistici a Națiunilor Unite, potrivit căreia 1 din 3 femei de pe planetă este bătută sau violată în timpul vieții sale. Având în vedere că populația mondială este de cca 7 miliarde, reiese că această statistică se referă la peste un miliard de femei și fete. Tematica anului 2017 este exploatarea femeilor.

Adaugă comentariu

alta varianta