21sep2022

Mini-granturi pentru cercetări în domeniul prevenirii și combaterii violenței față de fete și femei

Coaliția Națională "Viața fără Violență", lansează programul de mini-granturi pentru studenții și masteranzii din Republica Moldova. Programul este dedicat susținerii tinerilor care doresc să elaboreze cercetări în domeniul de prevenirii și combaterii violenței față de fete și femei. Violența față de femei și fete și violența în familie reprezintă una dintre cele mai grave și răspîndite infracțiuni cu care se confruntă societățile contemporane, lezînd drepturile și demnitatea umană a membrilor acestora. Conform datelor din studiul OSCE privind bunăstarea și siguranța femeilor în Republica Moldova, două din cinci femei spun că au fost abuzate fizic, sexual și verbal de partenerul de viață. O treime (33%) dintre femei cunosc personal pe cineva care a fost supus violenței domestice în rândul familiei și al prietenilor, iar aceeași pondere de persoane afirmă că cunosc victime din comunitatea lor locală. Două din cinci femei (40%) declară că au experimentat violență fizică sau sexuală de la vârsta de 15 ani din partea unui partener sau unui bărbat necunoscut.

Vedem că problema violenței împotriva femeilor și fetelor, este mai mult decît o problemă a femeilor și fetelor, este o vulnerabiliate a statului și trebuie să fie tratată drept o preocupare a securității umane.

Prin oferirea acestor mini-granturi ne dorim să încurajăm tinerii cercetători să vorbească despre aceste subiecte despre care se discută mai puțin în spațiul public, dar care sunt atît de importante, dacă ne dorim să avem o societate fără violență și în care drepturile femeilor și a copiilor să fie protejate și respectate.
La concurs, pot participa studenții ciclu I licență și ciclu II masterat, din toate instituțiile de învățămînt din Republica Moldova. Pentru a aplica, participanții urmează să vină cu o propunere de subiect pentru cercetare. Propunerea de cercetare nu va depăși 5 pagini, excluzînd referințele bibliografice, și va include următoarele componente:

 • Titlu preliminar;
 • Contextul și justificarea cercetării;
 • Scopul studiului și întrebările/obiectivele de cercetare;
 • Metodologia și sursele de date, inclusiv eșantioanele de cercetare;
 • Utilitatea practică a cercetării;

Propunerile câștigătoare vor fi selectate de către o comisie mixtă, formată din reprezenați ai Coaliției Naționale “Viața fără Violență” și reprezentanți ai instituțiilor de învățămînt a căror studenți vor aplica. Selecția va avea la bază următoarelor criterii:

 • Relevanța și actualitatea temei de cercetare
 • Originalitatea scopului și obiectivelor înaintate
 • Relevanța metodologiei de cercetare, inclusiv utilizarea surselor de date existente
 • Coerența dintre scopul cercetării și metodologia propusă
 • Gradul de comprehensiune al problemei (înțelegerea corectă a problemei și a complexității acesteia)
 • Valoarea teoretică și practică a rezultatelor cercetării academice
 • Diversitatea surselor bibliografice inițiale, inclusiv actualitatea acestora
 • Aprecierea studiilor, competenței și potențialului autorului pentru realizarea unei cercetări în domeniul social

Vor avea prioritate temele de cercetare aliniate la Convenției Consiliului Europei cu privire la prevenirea și combaterea violenței față de femei și violenței în familie (Convenția de la Istanbul).
Urmare a etapei de selecție, grantiștii vor primi suma de 10 000 MDL și posibilitatea de a fi ghidați de un mentor din cadrul Coaliției Naționale “Viața fără Violență”.
Lucrările grantiștilor vor fi prezentate public și plasate pe site-ul Coaliției Naționale “Viața fără Violență”.

Dosarul de participare la concurs trebuie să includă:

- CV-ul aplicatului/ei

- Propunerea de cercetare.

Termen limită pentru depunerea dosarelor – 27 noiembrie 2022.

Dosarele vor fi trimise prin e-mail la adresa office@sdvmd.net cu indicare la tema mesajului „Concurs mini-granturi de cercetare”. Pentru întrebări și/sau precizări puteți scrie la aceeași adresă sau apelați la tel. +373 69 253 558

Vor fi considerate pentru evaluare doar dosarele complete depuse în termenul stabilit.  

 1. Buna seara.
  Cer scuze pentru deranj.
  Am o intrtebare referitor la Concurs de mini-granturi de cercetare.
  Doctoranzii pot participa la acest concurs?
  Multumesc anticipat.
  Toate bune.

  Reply
 2. Tema proiectului de cercetare: Problema raspunderii contravenționale pentru cazurile de violență în familie.
  PS. Mesajele pe email indicat nu pot fi transmise, deaceea nu pot anexa CV.

  Reply

Adaugă comentariu

alta varianta