26oct2018

Comunicat de presă: De la 2 ani de la condamnare Stanislav Florea, medicul acuzat de viol, rămâne încă în libertate

Stanislav Florea, fost medic în cadrul Internatului Psihoneurologic din Bălți, care la 25 octombrie 2016 a fost condamnat la 13 ani pentru violarea a 16 paciente, se află încă în libertate. 

Din 2016 până acum, au fost amînate mai mult de 14 ședințe de judecată, examinarea cazului fiind tergiversată de avocații inculpatului care au invocat diferite motive - neprezentări a avocaților din motiv de boală, internare subită a inculpatului, lipsa sau neprezentarea unor martori, timp insuficient pentru pregătire etc. Ședințele au fost amânate de cel puțin două ori inclusiv de instanța de judecată din cauza imposibilității formării completului de judecători. Următoarea ședință este planificată la sfârșit de noiembrie 2018, care, cu siguranțăva fi amânată din nou.

Cazul medicului a fost făcut public în februarie 2013 când o femeie pacientă a internatului Psihoneurologic din Bălți și-a a anunțat rudele că a fost violată de către medicul care o tratează. Ulterior, în timpul investigațiilor au fost identificate alte 16 femei care au susținut că au fost violate și bătute.


Florea a fost condamnat la 13 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis. Sentinţa a fost atacată la instanţa ierarhic superioară de către avocații acestuia.

Anterior, mai multe activiste și activisti, reprezentanți ai mass-mediei au protestatși și au lansat o scrisoare deschisă pentru a urgenta examinarea cazului și a asigura calitatea actului justiției. Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie” alături de alți activiști civici îndeamnă mass-media să preia acest comunicat de presă pentru a spori rezonanța acestui caz și a determina autoritățile, în particular Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Procuratura Generală monitorizarea acestui caz.


Adaugă comentariu

alta varianta