Începînd de astăzi toți actorii cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie vor avea un răspuns coordonat și univoc în vederea asigurării protecției, siguranței și realizării drepturilor victimelor violenței în familie, precum și eficientizării mecanismului de monitorizare a agresorilor familiali, inclusiv de reducere a comportamentului agresiv a acestora.
Astăzi, Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Ministerul Justiției al Republicii Moldova și Consiliul Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat au semnat ordinal cu privier la aprobarea Instrucțiunii privind mecanismul de cooperare intersectorială în cazurile de violență în familie.
Coaliția Națională "Viața fără Violență" a fost reprezentată către Mariana Buruiană, membră a Consiliului de Administrare a Coaliția Națională "Viața fără Violență" și președinta asociației Centrul de Drept al Femeilor.
În discusul său, dna Buruiană a ținut să-și manifeste recunoștința pentru că împreună s-a ajuns la această etapă.
”𝐼𝑛𝑠𝑡𝑟𝑢𝑐𝑡̦𝑖𝑢𝑛𝑒𝑎 𝑠𝑒𝑚𝑛𝑎𝑡𝑎̆ 𝑎𝑠𝑡𝑎̆𝑧𝑖 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑟𝑒𝑧𝑢𝑙𝑡𝑎𝑡𝑢𝑙 𝑖𝑚𝑝𝑙𝑖𝑐𝑎̆𝑟𝑖𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑖𝑜𝑛𝑖𝑠̦𝑡𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑖𝑛 𝑑𝑜𝑚𝑒𝑛𝑖𝑢, 𝑐𝑜𝑚𝑢𝑛𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑖 𝑐𝑒 𝑜𝑓𝑒𝑟𝑎̆ 𝑠𝑒𝑟𝑣𝑖𝑐𝑖𝑖, 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒𝑛𝑒𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑒 𝑑𝑒𝑧𝑣𝑜𝑙𝑡𝑎𝑟𝑒 𝑠̦𝑖 𝑠𝑢𝑝𝑟𝑎𝑣𝑖𝑒𝑡̦𝑢𝑖𝑡𝑜𝑎𝑟𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑣𝑖𝑜𝑙𝑒𝑛𝑡̦𝑒𝑖 𝑖̂𝑛 𝑓𝑎𝑚𝑖𝑙𝑖𝑒. 𝐷𝑎𝑡𝑜𝑟𝑖𝑡𝑎̆ 𝑖𝑚𝑝𝑙𝑖𝑐𝑎̆𝑟𝑖𝑖 𝑠̦𝑖 𝑎 𝑓𝑒𝑚𝑒𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑐𝑒 𝑎𝑢 𝑑𝑒𝑝𝑎̆𝑠̦𝑖𝑡 𝑣𝑖𝑜𝑙𝑒𝑛𝑡̦𝑎 𝑖̂𝑛 𝑓𝑎𝑚𝑖𝑙𝑖𝑒, 𝑎𝑚 𝑝𝑢𝑡𝑢𝑡 𝑐𝑟𝑒𝑎 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡 𝑑𝑜𝑐𝑢𝑚𝑒𝑛𝑡, 𝑙𝑢𝑎̂𝑛𝑑 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑙𝑐𝑢𝑙 𝑒𝑥𝑝𝑒𝑟𝑖𝑒𝑛𝑡̦𝑒𝑙𝑒 𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑒 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑎𝑐𝑡̦𝑖𝑢𝑛𝑒 𝑐𝑢 𝑑𝑖𝑓𝑒𝑟𝑖𝑡𝑒 𝑖𝑛𝑠𝑡𝑖𝑡𝑢𝑡̦𝑖𝑖 𝑠̦𝑖 𝑠𝑒𝑟𝑣𝑖𝑐𝑖𝑖.
Violența domestică este un fenomen social complex, cu multiple cauze și consecințe la nivel individual, familial și comunitar. Accentul sporit asupra femeilor în cazurile de violență în familie este determinat de inegalitatea relațiilor de putere între femei și bărbați, care s-a format de-a lungul timpului.
Conform datelor statistice furnizate de Poliția Republicii Moldova, în decursul anului 2020, au existat 38 de cazuri de violență în familie cu răni grave, dintre care 15 cazuri au dus la decesul victimelor.
Tocmai în contextul combaterii fenomenului de violență domestică, în perioada 2018-2021, a fost dezvoltat, consultat, revizuit și pilotat mecanismul de cooperare intersectorială. Scopul principal al acestuia rezidă în a eficientiza procesul de cooperare intersectorială între instituțiile cu competențe prevăzute în prezenta Instrucțiune, în vederea asigurării protecției, siguranței și realizării drepturilor victimelor violenței în familie, precum și eficientizării mecanismului de monitorizare a agresorilor familiali.
_________________________
Evenimentul a fost organizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu UN Women Moldova, Centrul de Drept al Femeilor / Women's Law Center și cu suportul Guvernului Suediei (Embassy of Sweden in Chisinau).