02mar2022

DECLARAȚIA COMUNĂ A ORGANIZAȚIILOR MEMBRE ALE REȚELEI WAVE PRIVIND ATACUL ASUPRA UCRAINEI

Rețeaua europeană WAVE, Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie” fiind membră a acesteia, condamnă cu fermitate invazia militară rusă a teritoriului ucrainean, care încalcă suveranitatea Ucrainei și pune în pericol viața cetățenilor ucraineni. Respingem atacurile fără discernământ asupra infrastructurii civile, cum ar fi școli și case, care încalcă dreptul internațional umanitar. Aceste acțiuni au un impact negativ asupra femeilor, vârstnicilor, tinerilor și copiilor, agravând în același timp fragilitatea altor populații, cum ar fi persoanele LGBTQI+, persoanele de culoare, persoanele de culoare și migranții, și altele.

În timp ce conflictul provoacă suferință tuturor, femeile și fetele sunt afectate în special de efectele sale pe termen scurt și lung. Pe termen scurt, femeile și copiii sunt adesea forțați să-și părăsească casele și se așteaptă ca femeile să își asume rolul de principal susținători, îngrijitori și reconstructori naționali în timp ce se confruntă cu traume. De asemenea, femeile, fetele, precum și persoanele LGBTQI+ pot fi victime ale agresiunii și exploatării sexuale, care sunt instrumente de război utilizate frecvent. Pe termen lung, violența domestică poate fi agravată și mai mult de conflictul armat. Cercetările au arătat că traumele de război pot duce la rate mai mari de violență împotriva femeilor, comise de militari și de soldații traumatizați care se întorc la casele lor. Acest lucru este exacerbat și mai mult de consolidarea rolurilor tradiționale de gen, femeile și copiii fugind, iar bărbații rămânând în urmă pe fronturi. Astfel, WAVE solicită protecția tuturor populațiilor civile de către părțile aflate în conflict și ca comunitatea internațională să își exercite datoria de Responsabilitate de a proteja (Rezoluția ONU 63/308).De asemenea, Rețeaua WAVE își exprimă sprijinul pentru poporul ucrainean și pentru dizidenții ruși care s-au mobilizat împotriva acestei operațiuni militare ilegale. Susținem umanitatea tuturor și respingem expresiile rasismului și xenofobiei în procesul de evacuare, precum și raportarea rasistă a conflictului de către unele instituții de știri, folosind o încadrare îngrijorătoare și rasializată a țărilor non-occidentale sfâșiate de avertismente, în timp ce explicăm situația din Ucraina. WAVE face apel la toate feministele din Europa să se mobilizeze și să ceară guvernelor lor să ofere protecție refugiaților ucraineni și să ia decizii responsabile de politică externă pentru a preveni escaladarea în continuare a acestui conflict.


WAVE, ca o rețea de Servicii de Asistență Specialiști pentru Femei, este gata să ofere sprijin femeilor și fetelor care suferă de violență masculină în acest conflict și va continua să protejeze drepturile omului pentru toate femeile și fetele.

Rețeaua WAVE.