23sep2020

În săptămâna Tinerilor pentru Pace, Coaliția Națională se aliniază campaniei WAVE STEP UP

În perioada 21-25 septembrie 2020, în țările europene este marcată săptămâna Tinerilor pentru Pace, inițiată de rețeua Wave prin intermediul campaniei Step UP. În acest an, inițiativa este dedicată Convenției de la Istanbul, în contextul în care Turcia și Polonia recent și-au anunțat retragerea din Convenție.

La unison cu țările europene, Republica Moldova, prin intermediul Coaliției Naționale, participă la campania de sensibilizare prin crearea și distribuirea mai multor mesaje legate de importanței ratificării Convenției privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul).

Articolul (4) din Convenție spune că toate femeile vor fi protejate de violență odată cu ratificarea acestui document. 
Societățile sunt compuse din diverse persoane. Cu toții suntem diferiți prin: rasă, limba pe care o vorbim, religie, opiniile politice sau de altă natură, originea națională sau socială, asocierea cu o minoritate națională, sex, orientarea sexuală, identitatea de gen, vârsta, starea de sănătate, dizabilitatea, starea civilă, migrația sau starea de refugiat sau altă stare.
Punerea în aplicare a Convenției de la Istanbul asigură șanse egale pentru toată lumea și nicio discriminare pe niciun motiv.
Deoarece femeile sunt afectate în mod disproporționat de violență, orice femeie, indiferent de statutul său social, are dreptul de a fi protejată de violență.

Articolul (9) din Convenția privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice spune că acest document unește țările din Europa să lucreze împreună pentru a pune capăt violenței împotriva fetelor și femeilor.
Violența în bază de gen și violența domestică sunt infracțiuni care se întâmplă în fiecare țară din lume. Este istoric persistent și înrădăcinat în cultura patriarhală. Prin urmare, Consiliul Europei a anticipat unirea forțelor pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Articolul (9) din Convenție spune că fetele și femeile care suferă de violență pot găsi ajutor la organizațiile din domeniu. Serviciile oferite: linii de asistență, consiliere individuală, asistență juridică, reprezentare la instanță, grupuri de auto-ajutor, plasament, asistență psihologică, etc.
Convenția de la Istanbul recunoaște rolul important al organizațiilor de femei în lupta lor împotriva violenței în bază de gen și impune ca statele să aloce resurse publice pentru a sprijini activitatea organizațiilor specializate pentru femei. 
În Republica Moldova, orice femeie abuzată se poate adresa la Telefonul de Incredere pentru Femei 0 8008 8008 sau la Poliție - 112. Lista organizațiilor membre ale Coaliției Naționale care oferă ajutor femeilor o găsiți aici: https://stopviolenta.md/.../256-informaie-despre...

WAVE NETWORK este singura rețea europeană axată exclusiv pe eliminarea violenței împotriva femeilor și a copiilor. Rețeaua, înființată în 1994 ca rețea informală, iar începând cu 2014 ca și o entitate juridică, cuprinde peste 100 de organizații din 46 de țări europene și urmărește să promoveze drepturile  omului în general și să prevină violența împotriva femeilor și a copiilor. Rețeaua WAVE promovează egalitatea de gen prin eliminarea tuturor formelor de violență față de femei.