12aug2020

UPDATE 1: Răspunsul preliminar al AUTORITĂȚILOR la demersul Coaliției Naționale din 15 iulie 2020


Astfel, la aproape o lună distanță, Inspectoratul General al Poliției, sub egida Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, vine cu un răspuns precum că ca rezultat al examinării demersului pe cazul în referință, organul de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Boranica al Diriceției de Poliției mun. Chișinău a pornit cauza penală cu nr. 2020420698 în temeiul unei bănuieli rezonabile de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 207 alin. (3) Cod Penal (huliganismul agravat).
 
În aceiași zi, se mai scrie în răspuns, persoana bănuită a fost reținută în conformitate cu prevederile art. 166 și 167 din Codul de procedură penală, ulterior în privința acestuia fiind aplicată măsura preventivă - arestul preventiv. La 14 iulie 2020, în privința agresorului a mai fost pornită cauza penală în temeiul unei bănuieli rezonabile de comitere a infracțiunii prevăzute de art. 155 Cod penal (amenințarea cu omor ori cu vătămarea gravă a integrității corporale sau a sănătății).

La 18 iulie cauzele penale nominalizate au fost conexate într-o singură procedură, cu atribuirea nr. 2020420698. După efectuarea tuturor acţiunilor procesuale, la 30 iulie 2020 cauza vizată a fost expediată în adresa Procuraturii mun. Chişinău, Oficiul Botanica, în conformitate cu prevederile art. 289 Cod procedură penală, pentru întocmirea rechizitoriului și expedierea cauzei în instanţa de judecată. Actualmente, dosarul penal se află în Judecătoria mun. Chișinău, unde se examinează în fond.

Totodată, IGP ne aduce la cunoștință că acțiunile angajaților de poliție din cadrul Inspectoratului de poliție Botanica al DP mun. Chişinău, care au reacționat la apelul 112 din 30 iunie 2020 menționat în demersul respectiv, la moment sunt verificate în cadrul unei anchete de serviciu, care se află în proces de desfășurare, iar despre rezultatele acesteia vom fi informați suplimentar. Cât priveşte aprecierea modului de reacționare a operatorilor serviciului Național Unic pentru Apelurile de Urgența 112, asupra acestui subiect urmează să se expună Ministerul Economiei şi Infrastructurii, în subordinea căruia se află instituția vizată.

Click aici pentru răspunsul complet al IGP: DOWNLOAD HERE >>>> igp.pdf