Tatiana Osadci: „Femeia este bătută, înjosită și lăsată fără sursă financiară… și tot ea rămâne a fi batjocorită.”

Noiembrie 2017. În zi cenușie de noiembrie am intrat pe poarta centrului pentru a găsi o clădire destul de mare, îngrijită, cu gospodari la casă, cum s-ar zice. Mi-a bucurat ochii îndeosebi grădina din față cu trandafiri țanțoși, înalți până la umăr și încă înfloriți. Dna Tatiana mă aștepta - îmi făcea cu mâna să intru mai repede, nu de alta, era vânt afară. Ne-am așezat ambele la masa ei de lucru și am așa am început interviul lunii noiembrie cu Osadci Tatiana, directoare Centrul Maternal „Pro Familia” din Căuşeni.

Am găsit un centru spațios, curat și ordonat. Care este istoria Centrului Maternal „Pro Familia” și cum și-a început activitatea?
Să știți că am fost foarte norocoși, în comparație cu alte centre sau organizații. Totul a început în anul 2006 atunci când PNUD Moldova și Asociația Psihologilor Tighina au oferit surse financiare pentru reparația unei clădiri pusă la dispoziție anterior de Consiliul Raional. Exact în același an am fost numită în funcția de directoare a centrului. Tot atunci, am creat echipa de specialiști, unii dintre ei activează până astăzi la centrul nostru (zâmbește cu mândrie).Pentru o perioadă de 4 ani am fost finanțați de PNUD Moldova, Consiliul Raional și Organizația Internațională pentru Migrație. Ca să fim siguri de viitorul centrului, inițial am semnat un acord cu Consiliul Raional, ce prevedea ca această clădire să fie destinată doar centrului pentru o perioadă de 25 de ani. Pe parcurs au avut loc schimbări, iar astăzi formăm o instituție publică activitatea căreia este inclusă în bugetul de stat (șușotește copiilor intrați buzna să fie mai puțin gălăgioși).

Ce v-a motiviat să vă implicați în acest domeniu? 

Am fost profesoară de matematică (zâmbește). După câțiva ani de predare am lucrat în Consiliul Raional Căușeni pentru ca, în 2001, să ajung la Asociația Psihologilor Tighina pentru a implementa proiecte legate de asistență socială.

De 11 ani sunt în fruntea acestui centru și am rezistat la toate schimbările. Atunci când centrul s-a transformat în instituție publică am participat la un concurs rigid de selectare, deși eram în funcția de director.


Cum se implică cetățenii din Căușeni în susținerea vitimelor violenței domestice? Ce stereotipuri au oamenii? 

Majoritatea beneficiarelor noastre provin din familii vulnerabile, unde nu s-a pus preț pe demnitatea omului – vin femei și fete care au tablou al violenței domestic deja desenat. Ele, la rândul lor, nu-și cunosc valoarea, legându-și viața cu potențiali agresori. Iar de la rude sunt silite să rabde… Femeia este bătută, înjosită și fără sursă financiară… și tot femeia în sate batjocorită și judecată, chiar de asistenți sociali, socri, polițiști… Desigur că nu acuz toți actorii locali. Am avut cazuri în care primarii spuneau pe șleau: „Las-o, mă rog, că știu eu cine-i.” Iar după ce noi ofeream asistență și suport acelei femei, tot aceeași primari rămâneau uimiți de schimbarea radicală. Vedeți cât de mult contează un sprijin al specialistului? Am avut un caz când, într-un dialog cu agresorul, acesta a spus că: „Păi, ea este femeie, eu am dreptul s-o bat!”. Vă dați seama că omul nu are idee nici de legislație?

Ce servicii oferă centrul Dvs.? Care este echipa și ce vă propuneți să realziați în viitor?

Oferim servicii de asistență socială, plasament temporar, psihologică, medicală și juridică. În total echipa este formată din 12 persoane. Serviciile le extindem în funcție de caz.

Spre exemplu, psihologii noștri lucrează cu victima violenței în familie pentru ca aceasta să aibă o relație mai bună cu propriul copil. De obicei, dacă mama este înjosită, ea la rândul ei îi va insufla aceeași atitudine asupra copilului.

Cum identificați beneficiarele care vin la centru?

Am învățat pe parcursul anilor să identificăm singuri beneficiarele. La început mergeam la primărie și întrebam dacă au ajuns la ei femei ce se plângeau de violență. Pe-atunci nu aveam legături cu polițiștii, erau rigizi și nu erau deschiși la colaborare. Încetul cu încetul am îmbunătățit relația și astăzi am devenit „prieteni”.  

Cu unele beneficiare menținem legătura, aceste femei  care au fost consiliate cu ani în urmă vin la Centru pentru a ne salute. Vai, ne bucurăm atât de mult de acest gest!

Cum colaborați cu alte Organzații din regiune?

În raionul Căușeni colaborăm cu patru centre de zi. Desigur, ne susținem reciproc.  

Cu ce provocări vă confruntați? Și cât de mult vă susțin autoritățile în activitatea dumneavoastră de zi?

Noi avem un vis. Vrem ca fiecare femeie care părăsește acest centru să fie ajutată, re-integrată în societate, în familie, în comunitate. Să fie susținută financiar. Fără de toate aceste elemente e foarte dificil să fii independent.  
Adaugă comentariu

alta varianta