Lilia Potîng: „În momentul în care statul nu intervine în protejarea victimelor violenței, acesta devine complice la săvârșirea acestor acte.”

Luna decembrie este perioada când tragem linia să vedem ce am realizat și ce mai avem de făcut pentru anul care vine. Am decis să dedic acest interviu colegilor de la Promo-LEX care în acest an au marcat 15 ani de activitate – o perioadă lungă, zic eu, pentru cei care luptă pentru drepturile omului. Cu aceste gânduri am pășit în ospeție la colegii mei, iar jurista Lilia Potâng a fost cea care m-a întâlnit cu prietenie și amabilitate. Am inclus reportofonul, m-am înarmat cu camera foto și cu întrebări. Vedeți mai jos ce a ieșit!

În acest an Promo-LEX a celebrat 15 ani de la fondare. E un termen lung în contextul în care țara noatră e destul de „tânără”, așa să-i spun. Cum a pornit totul?

Asociația a fost fondată în anul 2002 de un grup de tineri entuziaști și activi, dornici să schimbe societatea noastră, să promoveze drepturile omului, să participe la diverse acțiuni de lobby și advocacy. Inițial s-a numit Centrul de Consultanță pentru Categorii Social Defavorizate. Ulterior, în 2005, denumirea a fost schimbată în Asociația Promo-LEX.   

De ce Promo-LEX? Are această denumire o semnificație deosebită?

Prima denumire era destul de lungă (zâmbește). În plus, Promo-LEX  înseamnă promovarea legii – denumire mult mai potrivită pentru noi, cei care activăm în domeniul promovării și apărării dreptului omului. Unul dintre fondatorii asociației a venit cu această propunere care a fost imediat acceptată de către Consiliu.

Cărui efort i se datorează totuși această notorietate a asociației?

În primul rând, se datorează efortului comun, a muncii asidue a întregii echipe. Lucrăm pe segmente. Anterior, pentru o activitate productivă aveam elaborate trei programe, în prezent implementăm două dintre acestea: Programul Dreptului Omului și Programul Monitorizare Procese Democratice. Cel de-al 3-lea era Programul Societate Civilă, care a fost implementat în perioada 2006-2014. 

Programul Dreptului Omului a fost și rămâne în continuare a fi unul de bază pentru activitatea noastră. În cei 15 ani, în cadrul acestui program am reușit să prezentăm 115 dosare la Curtea Europeană, peste 300 de dosare la nivel național, peste 16.000 de persoane au beneficiat de serviciile noastre, au fost elaborate 49 de studii și rapoarte tematice și desfășurate 22 de campanii de informare și sensibilizare a populației cu privire la drepturile omului.

Și nu ne-am oprit aici, tot în cei 15 ani de activitate am contribuit la îmbunătățirea cadrului legal în domeniul dreptului omului în Republica Moldova. De asemenea, am contribuit și la amendamentele asupra celor 11 acte normative din domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie. Apropo, astăzi Promo-LEX este una dintre puținele organizații ce activează în regiunea Transnistreană. Ne-a preocupat dintotdeauna de apărarea drepturilor persoanelor din stânga Nistrului.

Aveți o echipă energică, tânără și profesionistă. Cine face parte din echipa Promo-LEX?

Acum suntem o echipă mai mare – 32 de persoane. Am  crescut pe parcursul anilor (zâmbește). Avem 4 oficii regionale la Edineț, Bălți, Călărași și Comrat. 

Domeniul dreptului omului presupune implicare din partea autorităților. În ce relații sunteți cu acestea? Vă pun bețe în roate în activtatea zilnică sau, dimpotrivă, vă susțin? 

Avem acorduri de parteneriate cu autorități, alte ONG-uri și instituții publice ce activează în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie. Am creat un parteneriat strâns cu IGP și din 2013 desfășurăm în comun campanii privind informarea populației asupra fenomenului violenței în familie – care sunt drepturile victimelor, cum pot fi sancționați agresorii, etc. Până în prezent, 18.000 de persoane din toate regiunile țării au luat cunoștință cu aceste informații necesare.

 Totodată, Promo-LEX face parte din Grupul Interministerial în domeniul prevenii și combaterii violenței în familie – grup format împreună cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale (denumirea actuală). Deci, cu certitudine ne susținem reciproc și lucrăm cot la cot cu autoritățile. 

Deseori lucrați cu cazuri din teritoriu? Cazurile violenței domestice ocupă un loc fruntaș în activtatea Dvs.?

Nu aș putea spune că prevalează anume cazurile din teritoriu. Din păcate, cazurile de violență sunt multe, dar și mai multe dintre acestea nu sunt raportate. Violența are loc în spatele ușilor închise. Frica, neîncrederea în autorități și rușinea își joacă rolul. 

Vă amintiți acum cazuri preluate de Promo-LEX care v-au marcat? Spuneți-ne de ce ați ales să vă implicați în acest domeniu? 

Fiecare caz este diferit și mă marchează în felul său (privește contemplativ spre reportofon).  Dacă ar fi acum să-mi amintesc... Printre primele cazuri pe care le-am avut era al unei femei pentru care am luptat să nu fie judecată, o mamă a 3 copii minori. Ea, fiind victima violenței domestice, risca 5 ani de închisoare, deși agresorul a fost cel care a sugrumat-o și i-a aplicat sistematic violență. În ultimii ani, din păcate, astfel de cazuri le întâlnesc zilnic.

După 7 ani de activitate la Promo-LEX rămân în continuare motivată să rămân în acest domeniu. Dorința de a ajuta alte persoane care se confruntă cu probleme grave, dar și acea satisfacție pe care o am atunci când reușesc să clarifc situațiile dificile –  toate acestea se contopesc și mă motivează în continuu. Dar și acel sincer mulțumesc spus de către beneficiarii noștri este un lucru aparte pe care îl apreciez și mă emoționează. 

Dacă ar fi să faceți o radiografie a anului 2017, în domeniul dreptului omului, Republica Moldova la ce rămâne restanțieră?

La noi în țară sunt încălcate diverse drepturi, dacă ar fi să luăm domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie... Deși a fost amendată legislația din domeniu, încă mai există persoane care nu sunt protejate imediat, și atunci statul devine complice la săvârșirea acestor acte. Statul are o responsabilitate. Dacă se întâmplă un act de violență în familie, potrivit noilor amendamente, polițistul venit la fața locului trebuie să evalueze riscurile și, după caz, să emită un ordin de urgență. Avem confirmări că nu toți polițiștii aplică aceste amendamente. Continuăm să monitorizăm acest aspect până când va fi respectat. 

Ce își propune Promo-LEX pentru anii următori?

Promo-LEX își propune în continuare să facă ceea ce a făcut până acum. Facem bine și asta ne încurajează să creștem în continuare.

Pentru anul 2018, ce le doriți celor care acum citesc aceste rânduri? 

Nici o persoană nu are dreptul să aplice violența asupra altui om! Avem drepturi, e important să le cunoaștem, iar în cazul în care acestea ne sunt încălcate să nu ne fie frică să le raportăm. Cititorilor acestui interviu le doresc ca anul 2018 să le aducă dreptate și respect reciproc. Sărbători fericite tuturor!  

VIDEO aniversare al Asociației Promo-LEX îl vedeți aici. 

 1. SSPT.md предоставляет широкий спектр услуг по шиномонтажу и вулканизации с выездом прямо к вам. Наши опытные мастера готовы приехать в любую точку Кишинева для решения проблем с вашими шинами.

  Если у вас возникла проблема с проколом или другим повреждением шины, не требуется стоять в ожидании. Просто позвоните нам, и наши специалисты приедут для выполнения срочного ремонта. Мы обеспечим качественное восстановление шины независимо от ее сложности и типа.

  SSPT.md также предоставляет услуги по сезонному хранению шин. Правильное хранение покрышек играет важную роль в их долговечности. Мы гарантируем, что ваши шины будут храниться при оптимальной температуре, влажности и под защитой от ультрафиолетовых лучей, что продлевает их срок службы.

  Наш мобильный сервис позволяет избежать долгих ожиданий в очередях шиномонтажных центров. Просто свяжитесь с нами, и наши специалисты приедут в удобное для вас место, проведут смену шин, проверку давления, балансировку и, при необходимости, предложат услугу сезонного хранения.

  SSPT.md делает процесс смены шин простым, удобным и эффективным, обеспечивая вам безопасность и комфорт на дороге.

  ТАК ЖЕ НАС ИЩУТ:
  Шиномонтаж на выезде, Вулканизация автомобильных шин, Сезонная смена шин, Хранение автомобильных колес, Проверка давления в колесах, Балансировка колес, Доставка и забор шин, Профессиональное обслуживание шин, Летние и зимние покрышки, Сервис в Кишиневе, Услуги шиномонтажа, Вулканизация на выезд, Срочный ремонт шин, Сезонное хранение шин, Качественное обслуживание колес, Мобильный сервис, Летние и зимние шины, Смена шин на выезде, Оптимальные условия хранения, Защита от ультрафиолета, Безопасность автомобиля, Проверка давления в колесах, Балансировка колес, Доставка автомобильных шин, Эффективное сохранение свойств резины, Проколы и ремонт шин, Хранение шин при оптимальных условиях, Сезонная смена шин, Очереди в шиномонтаже, Мастера с большим опытом, Сохранение срока службы шин, Покрышки для летнего и зимнего сезонов, Беспроблемная смена шин, Забота о вашем автомобиле, Оперативный выезд специалистов, Лучшие условия для обслуживания шин, Персонализированный подход, Профессиональные услуги шиномонтажа, Шинный сервис.

  Reply
 2. Unbelievably individual friendly website. Great info offered on few clicks on. https://www.tvsudecka.pl

  Reply
 3. Porn online

  Reply
 4. es.pizdeca.cc

  Reply

Adaugă comentariu

alta varianta