28iul2022

???????: ?????? ?????, ?? ????? ?̦? ?????? ?????

În această perioadă de criză organizațiilor pentru drepturile femeilor atît din Moldova cât și din Ucraina și-au dublat munca, deoarece pe lângă activitatea de bază au muncit și muncesc mult pentru a răspunde cât mai rapid la nevoile umanitare și psihologice ale femeilor refugiate, iar cele din Ucraina se implică direct și în acordarea suportului divers, începând cu transportarea răniților, căutare medicamente până la oferirea suportului psihologic pentru victimele războiului. Pe măsură ce acest război se prelungește am înțeles că aceste femei din prima linie au nevoie urgentă de odihnă, recuperare și sprijin psihosocial pentru a-și menține participarea și pentru a-și aprofunda înțelegerea și capacitatea de a face față factorilor de stres și traumelor care le afectează pe ei și pe oamenii pe care îi sprijină. Astfel, Coaliția Națională „Viața fără violență” împreună cu partenerii noștri de la VOICE - organizație feministă care lucrează pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor în situații de conflict, criză și dezastre din întreaga lume// a decis să desfășoare trei FemCamp-uri. 

 
Primul FemCamp a avut loc în perioada 24-27 iulie curent și a fost facilitat de către două facilitatoare, Imke Hansen, cu o experiență de peste 20 de ani în terapia pe timp de criză, implicarea societății civile și a activiștilor în medii de conflict și violente și Michelle Girard expertă în traume și integrarea diferitor abordări psihosociale pentru a sprijini comunitățile să întrerupă ciclurile de violență și să creeze o transformare socială durabilă.

Această primă ediție a reunit 15 femei, jumătate fiind colege noastre din Republica Moldova, iar jumătate colegele noastre din Ucraina.

"??̆ ????? ??? ??? ???? ??̆ ????̆ ????? ???? ?? ?????? ?? ???, ??????, ℎ?????, ?? ????? ????? ?? ?? ???, ?? ?̦? ????? ??̂? ?? ???? ????? ??. ??̆ ????̦?????" M.S. /Ucraina


" 24ℎ ??? 24ℎ ???? ?? ??????̆, ???? ??̆ ???? ???????????̆ ?̦? ?̂? ????????̦?̆, ??̆ ????̦????? ?????? ???????̆ ?̦????̆". N.P./ Ucraina 


Timp de trei zile am ieșit din toate rolurile pe care le are o femeie, trei zile am fost doar noi, pentru noi. Am îmbrăcat orice "haină" am dorit, am fost oricine am dorit să fim, fără prejudecăți și fără limite. Trei zile în care am plâns, am râs, am ieșit din zona de confort, am răscolit traume, am tratat suflete, am discutat despre bariere și provocări cu care se confruntă femeile în a avea grijă de sine, am învățat cum să lu
crăm cu traumele în situații de criză, de război și am reușit să fim mai aproape de noi. 

În orice activitate pe care o realizăm, formală sau neformală, noi dorim și încercăm de fiecare dată să cream un spațiu 

pentru toate femeile noastre, inclusiv pentru mamele cu copii. Din acest motiv, avem un buget feminist, bazat pe necesitățile femeilor si finatam si participarea mamelor cu copii pentru a nu le exclude din activitățile noastre. La FemCamp am avut și copii, care s-au odihnit, au avut parte de jocuri interactive și socializare. 

Extra program, participantele au făcut un tur cu barca pe râul Nistru, precum și au mers în vizită la muzeul din localitatea Molovata, Muzeul Țăranului.