25noe2021

Start campaniei de 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen. În acest an marcăm ratificarea Convenției de la Istanbul.

În acest an, lansarea campaniei de 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen are o conotație deosebită - marcăm ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenței împotriva femeilor şi a violenței domestice (Convenția de la Istanbul). Împreună cu Platforma pentru Egalitate de Gen și alți/alte colege de breaslă am depus un efort pentru ratificarea Convenției, deși în jurul acestui document au fost multe mituri și dezinformare și, din păcate, continuă să fie și după ratificarea acesteia. Mizăm pe implementarea corectă și eficientă a tratatului și ne asumăm în continuare implicarea în acest proces.
Contăm ca, în continuare, deputații/deputatele, toți oficialii și formatorii de opinie să promoveze o informare corectă și echilibrată ce ține de conținutul Convenției și scopul acesteia. Deputații/deputatele Parlamentului Republicii Moldova sunt acei/acele care reprezintă interesele femeilor ce formează 52% din populație și suntem siguri că oficialii doresc ca femeile din țara noastră să aibă o viață fără violență, în siguranță și să aibă acces la servicii de calitate atunci când, din păcate, trec prin abuz. Suntem îngrijorați că suntem nevoiți să reiterăm faptul că dezinformarea față de Convenție este în defavoarea femeilor din țara noastră.
Campania începe la data de 25 noiembrie, Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, și se încheie la data de 10 decembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Omului, indicând că violența împotriva femeilor este cea mai gravă încălcare a drepturilor omului la nivel Mondial.
Pentru prima oară, această campanie a fost lansată de către un grup de activiști/ste la inaugurarea Women’s Global Leadership Institute în 1991. Campania este utilizată la nivel mondial ca o strategie organizatorică de către persoane fizice, instituții și organizații pentru a spori atenția asupra eliminării și prevenirii violenței împotriva femeilor și fetelor.
Cu această ocazie, lansăm la unison cu alte țări europene active în cadrul campania WAVE Step Up Campaign inițiată de WAVE Network o serie de bannere menite să informeze despre beneficiile Convenției de la Istanbul și acțiunile asumate odată cu ratificarea tratatului.
Statul care a ratificat Convenția, trebuie să întreprindă mai multe acțiuni, cum ar fi:
? Să educe, începând din școală, fetele și băieții cum să construiască relații armonioase și să comunice fără violență. Să informeze fetele și femeile despre drepturile lor. În societatea noastră, violența este încă normalizată și justificată. Toți am auzit astfel de fraze: „femeia trebuie să-și cunoască locul”, „fii și tu mai înțeleaptă, mai dă de la tine”, „ferește-te din calea lui, dacă vezi că-i enervat”, „dacă erai o fată de treabă, nu se băga la tine”, etc. De fapt, băieții și bărbații agresori sunt cei care nu cunosc un alt model comportamental pentru că și ei la rândul lor au fost victime ale violenței în familia de origine.
? Să instruiască judecătorii(oarele), procurorii, polițiștii(le), medicii, asistenții(tele) sociali, etc., să aplice corect legea fără a blama femeile care au trecut prin violență sau a le descuraja.
? Să susțină organizațiile care ajută femeile și copiii victime ale violenței. Mai mult de 60% dintre servicii specializate, destinate femeilor și copiilor victime sunt prestate de către organizațiile non-guvernamentale. De cele mai multe ori, femeile și copiii care ajung la aceste organizații, nu cred că pot să mai schimbe ceva: „asta-i crucea mea”, „mi-a spus cămi va lua copiii”, „mi-a spus că nimeni nu o să mă creadă”, „unde o să mă duc”, etc. Fără ajutorul acestor organizații le este foarte greu să înceapă o viață decentă, fără violență.
?Să protejeze fetele și femeile, victime ale violenței, și să pedepsească agresorii. Doar 8% din femeile care au trecut prin violență și 3% care au trecut prin viol raportează cazul la poliție sau organizațiilor pentru că „ce-o să spună lumea?”, „mi-i rușine să spun că am fost violată, totuna vor spune că eu sunt vinovată”, „unde să mă duc cu copiii?”. Impunitatea agresorilor, lipsa unor sancțiuni descurajatoare, creează o societate unde violența este o normalitate transmisă din generație în generație.