05mai2020

Impactul COVID-19 asupra femeilor: milioane de cazuri de violență față de femei, creșterea numărului căsătoriilor cu minore, a sarcinilor neplanificate și a mutilărilor genitale feminine

Consecințele pandemiei COVID-19 abia încep să apară, însă experții și experțele susțin deja că pericolele sunt uriașe. Potrivit unei analize a Fondului ONU pentru Populație și a organizațiilor partenere tulburările economice și fizice cauzate de noul virus, pot avea un impact semnificativ asupra drepturilor și sănătății femeilor, fetelor și fetițelor.

Încetarea vieții sociale, cauzate de măsurile de carantină, poate lăsa 47 de milioane de femei din țările cu venituri mici și medii, fără capacitatea de a utiliza contraceptive moderne. Acest lucru va duce la un număr estimativ de 7 milioane de sarcini neplanificate. Șase luni de izolare forțată pot duce, de asemenea, la 31 de milioane de cazuri de violență bazată pe gen. În plus, este posibil ca consecințele pandemiei să devină un obstacol uriaș pentru programele de combatere a mutilărilor genitale a femeilor și a căsătoriilor cu copiii.

 

Creșterea violenței, scăderea sprijinului

În lume se observă deja o creștere a cazurilor de violență împotriva femeilor și fetelor, luând în considerare apelurile la liniile directe, la centrele de criză și la angajații și angajatele sistemului de justiție.

Sunt două moduri prin care pandemia influențează acești factori. Primul sunt pauzele și întârzierile în programele de prevenire a violenței, precum și celor de ajutor și sprijin a victimelor. Al doilea - aflarea femeilor într-un spațiu închi, împreună cu abuzatorii lor, la care se mai adaugă și faptul că familiile sunt afectate și de tulburările economice.

 

Reducerea alegerii

De asemenea, lumea se confruntă cu lacune și înghețarea programelor de planificare familială. În multe țări, unitățile de sănătate închid sau reduc serviciile. În timp ce sistemul de asistență medicală se ocupă de fluxul de pacienți și de paciente infectate cu noul coronavirus, personalul clinicilor nu are timp și echipament de protecție pentru a oferi sfaturi despre planificarea familiei și medicamentele necesare. Uneori, femeile se abțin de la vizitarea clinicilor sau spitalelor din cauza restricțiilor de circulație sau de teama de a contracta COVID-19.

În plus, există întârzieri sau lacune în canalele de livrare a contraceptivelor, ceea ce afectează disponibilitatea acestora. În următoarele 6 luni sunt așteptate rafturi goale în peste o duzină de țări cu venituri mici.


Milioane de fete suspuse riscului

Mutilarea genitală și căsătoria cu copiii vor deveni, probabil să devină mai frecvente, deoarece accesul la programele de prevenire este în prezent compromis. Fondul Națiunilor Unite pentru Populație estimează că în următorii zece ani sunt așteptate aproximativ 2 milioane de cazuri de mutilare genital care ar fi putut fi prevenite în alte circumstanțe. Același lucru este valabil și pentru căsătoriile cu fete minore: știind că sărăcia este motorul principal al acestui fenomen, multe familii sunt mai susceptibile să-și căsătorească fiicele lor în timpul crizei economice pentru a se elibera de povara îngrijirii unui alt copil. Până în 2030, este posibil să aibă loc 13 milioane de căsătorii, având în vedere situația actuală.

„Sănătatea reproductivă a femeilor și drepturile femeilor trebuie protejate cu orice preț”, spune dr. Natalia Kanem, director executiv al Fondului Națiunilor pentru Populație. „Un astfel de viitor nu este inevitabil. Lumea trebuie să ia măsuri pentru a asigura accesul continuu la îngrijirea sănătății reproducerii și protejarea drepturilor și demnității tuturor femeilor, fetelor și fetițelor. Serviciile ar trebui furnizate în continuare, obiectele de igienă, contraceptivele ar trebui livrate în continuare. Fetele vulnerabile trebuie să fie susținute și protejate.


Sursa: unfpa.org; positivepeople.md