10iul2018

Fenomenul hărțuirii sexuale - în vizor. Coaliția Națională s-a întrunit într-o ședință ordinară a Consiliului Coordonator Interministerial în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie

Pe data de 9 iulie 2018 membrii Coaliției Naționale au participat la ședința ordinară a Consiliului Coordonator Interministerial în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie. Pe ordinea de zi a ședinței au fost incluse două subiecte: (I) Fenomenul hărțuirii sexuale în Republica Moldova – statistici și lacune a cadrului normativ; (II) Sănătatea mintală vizavi de fenomenul violenței în familie.

În prima parte a ședinței Centrul de Drept al Femeilor alături de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare au prezentat un studiu cu referire la hărțuirea sexuală la locul de muncă, inclusiv o Analiză a cadrului legislativ național. Astfel, studiile demonstrează că, în ultimii 10 ani, fenomenul hărțuirii sexuale a luat proporții. În ultimul deceniu a sporit ponderea femeilor angajate, fiecare a 5-a femeie din țara noastră este supusă unor forme subtile de hărțuire la locul de muncă. Cele mai grave forme de hărțuire sunt comise de către șefi, colegi de serviciu și profesori. Victimele hărțuirii sexuale se confruntă cu abordări stereotipizate și discriminare pe criteriul de gen în procesul de interacțiune cu sistemul de justiție, dar și în comunitate. Detalii în Nota Analitică elaboratp de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare în colaborare cu Centrul de Drept al Femeilor.


 

În cea de-a doua parte a ședinței, Victor Furtună, reprezentant al Spitalului Clinic de Psihiatrie alături de Jana Chihai, Consultantă în sănătate mintală comunitară „Trimbos Moldova” au vorbit despre sănătatea mintală vizavi de fenomenul violenței în familie - o analiză a cadrului legislativ național, probleme și impedimente legislative, reforma serviciilor de sănătate mintală.

Consiliul Coordonator Interministerial în domeniul prevenirii și combaterii violenţei în familie a fost creat în anul 2012 cu scopul de a asigura colaborarea dintre ministere, alte autorităţi administrative centrale și organizații nonguvernamentale cu competenţe în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie.

Adaugă comentariu

alta varianta