La audierile publice din 11 decembrie 2019, organizate de către Comisia parlamentară în domeniul protecției sociale, sănătate și familiei, membrii Coaliţiei Naționale au prezentat un set de probleme majore la nivel legislativ, instituțional și operațional de intervenție pe cazurile de violență în familie, dar au pus accent și pe ratificarea Convenției de la Istanbul.
VIDEO AICI„Astăzi procedura de sub-contractarea serviciilor nu este ajustată din perspectiva organizațiilor non-guvernamentale.” spune Daniela Misail-Nichitin, directoare programe al Centrului Internațional „La Strada”.
Mai mult decât atât, la întrunire, comisarul principal al Direcției generale securitate publică a Inspectoratului General al Poliție, Ghenadie Neamțu, a prezentat date statistice îngrijorătoare. În anul 2018 au fost înregistrate 63 de cazuri de violență sexuală, iar poliția a eliberat 3 877 de ordine de restricție de urgență în privința agresorilor familiali.
Alături de organizațiile din societatea civlă, la eveniment au participat deputați, Secretarul Ambasadei Republicii Franceze în Republica Moldova, Coordonatorul Rezident al ONU în Republica Moldova, Simon SPRINGETT, Reprezentant al OMS, Șeful Oficiului de țară - Igor POKANEVYCH, Reprezentant permanent al UNICEF în Republica Moldova, Desiree Monique JONGSMA, reprezentanții de țară a PNUD Moldova, UN WOMEN, al Fondului ONU pentru Populație, conducători ai autorităților publice responsabile atât de domeniul social, finanțe publice, educație, justiție, ordine publică, cât și reprezentanți ai administrației publice locale.
În cadrul discuțiilor, participanții au îndemnat societatea să se alăture eforturilor autorităților în combaterea acestui fenomen, să fie mai solidari, mai toleranți, mai înțelegători și, dacă devin martorii unei acțiuni violente, să spargă cercul violenței și să facă un pas spre schimbare.
Audierile s-au desfășurat în contextul încheierii campaniei globale de conștientizare și sensibilizare a opiniei publice privind prevenirea şi combaterea violenței în familie „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen”, desfășurată în perioada 25 noiembrie - 10 decembrie.
Campania din acest an a avut drept scop sensibilizarea opiniei publice cu privire la consecințele violenței sexuale asupra stării de bine a fetelor și a femeilor și are următorul slogan: „Colorează lumea în oranj: Generația Egalității unită împotriva violului!”.