30sep2020

Programul de cunoaștere reciprocă, formare și consolidarea capacităților a membrilor Coaliției Naționale

Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie” are 23 de organizații membre, toate diferite, active în regiunile ale țării. Ong-urile și instituțiile publice lucrează în același scop, împărtășind aceleași valori și aceeași misiune. Întru bunul schimb de experiență între membrii Coaliției, a fost dat start Programului de cunoaștere reciprocă, formare și consolidarea capacităților. În cadrul programului, cele 23 de organizații vor prezenta o informație desfășurată, în format on-line, privitor la un subiect actual, reprezentativ, astfel încât această experiență să crească nivelul de conștientizare și cunoaștere a propriilor resurse și a modului în care acestea pot fi valorificate de către toți membrii rețelei. Programul urmărește:

- dezvoltarea abilității de a împărtăși și a asimila informații/cunoștințe între membrii coaliției; 
- dezvoltarea capacității de colaborare autentică și sentimentul de apartenență la rețea;
- dezvoltarea atitudinii proactive, focusată pe soluții imediate și durabile;
- dezvoltarea capacităților de reacție la teme de interes comun;
- crearea cadrului necesar pentru dezvoltarea unor practici unitare de lucru/standarde la nivelul specialiștilor;
- crearea premiselor înțelegerii în profunzime a temelor abordate de organizațiile membre (violență în familie, Feminism etc.).

Sesiunile on-line vor fi prezentate în fiecare zi de joi și vor putea fi urmărite LIVE de către toți membrii Coaliției Naționale. Startul acestui program a fost dat de Centrul de Resurse pentru Tineret „DACIA” al cărei directoare executivă a Centrului fiind Stela Babici, care a susținut prima comunicare despre experiența organizației în sprijinul copiilor și tinerilor din familii defavorizate și grupuri marginalizate cu scopul de a-i împuternici și a preveni violența. 


Alte subiecte care se vor regăsi în următoarele sesiuni on-line vor fi: (1) Sindromul arderii profesionale și prevenirea acestuia - prezentat de „Vesta” și Centrul Maternal Hâncești (2) Rolurile profesionale în procesul de asistență: înger, judecător, salvator sau Eu - prezentat de Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale IFIS (3) Exploatarea sexuală comercială a copiilor prin intermediul Internetului, prezentarea platformei siguronline.md, Centrul „La Strada” (4) Consecințele abuzului sexual din copilărie asupra adultului, prezentat de Centrul Maternal Cahul și AO „Stimul”, (5) Terapia de scurtă durată centrată pe soluție, prezentat de CAP și „La Strada”, etc. Toate sesiunile vor fi facilitate de coordonatoarea Coaliției Naționale „Viața fără Violență în Familie”, Veronica Teleucă.