09mar2020

Marșul solidarității a avut loc la Chișinău, în premieră la Soroca și Bălți

Peste 300 de persoane au participat în centrul Chișinăului la cea de-a 6-a ediție a Marșului Solidarității. Acțiunea din acest an a fost dedicată ratificării Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută drept Convenția de la Istanbul. Marșul a avut genericul: „La început a fost violența/ Violența împotriva noastră/ Opriți violența /Porniți Convenția!”, iar traseul participanților pentru prima dată s-a lungit, începând la magazinul UNIC și finalizându-se la Parcul Dendrariu.
Coaliția Națională a fost una dintre co-organizatoare ale marșului de 8 martie, printre care și Platforma pentru Egalitate de Gen, Platzforma, Centrul GDM.


Manifestanţii au mers pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt până în fața Parlamentului unde au cerut adoptarea unui pachet de opt legi care să suțină femeile și ratificarea Convenției de la Istanbul. Participanţii la marş au scandat „Opriți violența”, „Opriți sexismul” şi „Porniți Convenția!”. 


Protestatarii au ajuns şi-n faţa Preşedinţiei și au criticat felicitarea șefului statului, Igor Dodon, adresată tuturor femeilor de 8 martie. Organizatorii marșului solidarităţii susțin că violența față de fete și femei rămâne cea mai gravă încălcare a dreptului omului din Republica Moldova. O treime dintre femei, agresate Potrivit statisticilor, în 2018, șapte femei au fost omorâte în bătaie. Fiecare a cincea femeie este hărțuită sexual la locul de muncă, iar patru din 100 – la locul de studii. Mai mult, aproape o treime din femei sunt agresate.

(Click pe imaginea de mai jos pentru video)


În premieră națională Marșul Solidarității a avut loc în paralelă la Soroca și Bălți, cu participarea a peste 30 de persoane în fiecare oraș. Participanții au scandat mesaje similare cu cele de la Chișinăiu și au cerut ratificarea Convenției de la Istanbul. 


Convenția de la Istanbul este primul document juridic ce prevede o abordare unitară pentru prevenirea, investigarea și pedepsirea actelor de violență împotriva femeilor și fetelor, violenței domestice, inclusiv prin pedepsirea penală a abuzatorilor, explică experții.

Doar în 2019, 7 femei au fost omorâte de partenerii lor...

Convenția a fost adoptată la Istanbul la 11 mai 2011 și semnată de R. Moldova la 6 februarie 2017 și de atunci organizațiile și activiștii pentru drepturile omului și Moldova solicită autorităților ratificarea acestui document.

Organizatorii marșului de duminică, 8 martie, susțin că violența față de fete și femei rămâne a fi cea mai gravă încălcare a dreptului omului din R. Moldova. Aproape jumătate din femeile în vârstă de 18-74 de ani au fost supuse hărțuirii sexuale, începând cu vârsta de 15 ani. Aproape trei sferturi din femeile din Moldova (73%) care au avut vreodată un partener intim, au fost supuse unei forme de violență.