25oct2022

Am dat startul celei de-a doua ediție a Conferinței Internaționale în domeniul prevenirii și combaterii violenței față de fete și femei și violenței în familie

Cea de-a doua ediție a Conferinței Internaționale în domeniul prevenirii și combaterii violenței față de fete și femei și violenței în familie a fost deschisă, astăzi, de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Cu mesaje de sprijin și încurajare, la eveniment participă mai mulți invitați și invitate de onoare din cadrul corpului diplomatic străin acreditat în Republica Moldova, Parlamentului Republicii Molodova, autorităților publice centrale, organizații din domeniul precum și activiști și activiste care zi de zi muncesc pentru a diminua fenomenul violenței.  


„Îmi exprim admirația pentru toate femeile care au luptat și continuă să lupte pentru drepturile altor femei și pentru a schimba lumea din jur: comunitatea, orașul sau chiar țara. Sunt convinsă că, așa cum femeile și-au obținut prin luptă dreptul la vot, dreptul la educație, la profesie, la fel vom câștiga și lupta cu violența împotriva femeilor. În acest sens, Republica Moldova se poate inspira din exemplul altor state, dar și din modelele de comportament pe care le avem în țara noastră, pentru că suntem înconjurați de numeroase exemple pline de curaj ale unor femei pentru care nu există imposibilul. Avem femei care cred în viitorul acestei țări și fac totul ca să fie un loc mai bun pentru cetățenii săi. Acest viitor nu este compatibil cu conceptul de violență.”a declarat președinta Republicii Moldova, Maia SANDU, în discursul de deschidere a evenimentului.

„Pe timp de criză, cum este criza pe care o resimțim acum, în contextul războiului din țara vecină, creste riscul de expunere la violență. Acum este timpul potrivit pentru ca noi – cetățenii, partenerii, autoritățile din Republica Moldova – să devenim mai rezilienți prin elaborarea unor programe de susținere, să lucrăm cu instituțiile și cu organizațiile din domeniu, să fim mai activi, să ne asigurăm că femeile și bărbații se bucură de susținere la nivel de comunitate, să devenim agenți ai schimbării și să ne străduim să punem capăt violențelor. Noi toți împreună trebuie să lucrăm pentru a identifica aceste soluții, pentru a crea sinergii și noi oportunități de a lupta cu violența în bază de gen în Moldova.” a menționat în discursul său  Katarina FRIED, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.


 „Noi suntem aici pentru a susține guvernele naționale în ajustarea legislației naționale la standardele internaționale și onorarea obligațiunilor conform planurilor strategice elaborate anterior. În acest sens, am creat parteneriate pentru a susține societatea civilă în scopul combaterii violenței în familie prin activități de prevenție, promovarea educației formale și nonformale, implicarea liderilor din diferite domenii pentru a face față crizei și provocărilor actuale. 70% din finanțările noastre sunt direcționate către organizațiile care susțin femeile și fetele. Considerăm că parteneriatele sunt necesare pentru a susține organizațiile care au demonstrat că pot face față crizelor prin implicare, devotament, voluntariat și aș vrea să confirm disponibilitatea noastră de a crea noi parteneriate în acest context.””, a declarat Dominika STOJANOSKA, Reprezentanta UN Women Moldova.

 

„Războaiele trec, crizele se termină, însă violența față de fete și femei și violența domestică rămân. Așa a fost acum 10 ani, acum 20 de ani și acum 30 de ani. În aceste 3 zile în conferință ne dorim să discutăm despre violența în societățile patriarhale, unde femeilor timp de sute de ani li s-a îngrădit dreptul la exprimare, unde discriminarea, hărțuirea, violența a fost și este normalizată, justificată, tăcută. Toate suntem diferite, dar toate am trecut prin aceleași experiențe sau cunoaștem pe cineva care a trecut prin experiențe similare: de a fi discriminată, de a fi redusă la tăcere, de a fi intimidată. Toate suntem aici pentru a schimba aceste lucruri – susținerea femeilor este probabil unul dintre cele mai importante momente, atunci când o femeie alege drumul spre autonomie, spre liberate și spre a-și urma visele.” menționează în discursul său Veronica TELEUCĂ, Coordonatoarea Coaliției Naționale „Viața fără Violență”.


„Hărțuirea domestică este un mediu în care foarte multe persoane, în special femei, trăiesc zi de zi. Face parte din stereotipul de gen și, cu regret, din moștenirea noastră culturală. Depășirea aceste situații este, din punctul meu de vedere, o istorie de succes care trebuie împărtășită cât mai des. Încă suntem o societate patriarhală, iar subiectul egalității de gen încă este un subiect matriarhal. Trebuie să luptăm și pentru participarea bărbaților în aceste discuții, întrucât bărbații sunt încă o minoritate în discuțiile referitoare la egalitate de gen, rolul femeii în societate, abilitatea economică a femeilor, în special din categoriile social vulnerabile, combaterea violenței în bază de gen și a hărțuirii.”, a reiterat în discursul său Marcel SPATARI, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

„În contextul oferirii statutului de țară candidată pentru aderarea la UE, implementarea Convenției de la Istanbul în Republica Moldova este prioritatea zero. Până în luna noiembrie avem de votat un șir de proiecte de lege care au ajuns în parlament, dar sunt în proces legislativ. Chiar ieri am avut consultări publice pe proiectul de lege elaborat de către Ministerul Justiției, care vine să asigure drepturile și demnitatea femeilor în cazurile de infracțiune sexuală și violență în familie. Mulțumim mult Coaliției Naționale „Viață fără Violență” pentru contribuția valoroasă. Trebuie să continuăm această luptă deloc ușoară pentru drepturile femeilor noastre, pentru egalitate, echitate și toleranță zero față de violența împotriva femeilor.”, a menționat Doina GHERMAN, deputată în Parlamentul Republicii Moldova, Președinta Comisiei Politică Externă.


 

















Subiectele conferinței și din acest an sunt aliniate pilonilor Convenței Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva fetelor și femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul). Anul acesta s-a pus accent atît pe discuții în panele, cît și pe subiecte mai specifice, care vor fi abordate în cadrul atelierelor tematice. În total, în cadrul panelurilor și atelierelor participă peste 50 de vorbitoare și vorbitori, atît naționali cît și internaționali.

Discuțiile din prima zi a Conferinței au ca subiecte principale provocările și progresele specifice în procesul de implementare a Convenției de la Istanbul; originea violenței în societăți patriarhale; modele individuale și colective care perpetuează poziția subordonată a femeilor în raport cu bărbații; educația și cum schimbăm atitudini și percepții colective; vulnerabilitățile și puterea femeilor și cum diferite crize și sărăcia afectează disproporționat femeile; împuternicirea economică ca unul din elementele cheie pentru dobândirea autonomiei și cum femeile își continuă viața după violență și cum puterea acestora transformă și schimbă comunitățile.
Totodată, astăzi se discută și despre consecințele războiului și a crizei umanitare asupra femeilor, fetelor și copiilor, riscurile care sunt determinate de război unde femeile, fetele și copii constituie majoritatea refugiaților, despre reziliență  și necesitățile  de servicii, recuperare și integrare.

Conferințe se desfășoară în perioada 25 -27 octombrie, și poate fi urmărită și online: Live – Conferinta – Stopviolenta

______________________________________

Evenimentul este organizat de Coaliția Națională „Viața fără Violență", cu suportul organizațiilor membre și partenere: Centrul de Drept al Femeilor, AO „Help", RCTV „Memoria", „IFIS", Centrul „Diversitate", Centrul Internațional „La Strada", ONG-ul „Interaction”, Asociația Împotriva Violenței „Casa Mărioarei”, „Gender-Centru”, AO „Onoarea și Dreptul Femeii Contemporane”, AO „Femei pentru Femei", Centrul de dezvoltare şi susţinere a iniţiativelor cetăţenilor „Resonance” și finanțatorii și prietenii Coaliției: Fundația Asociația pentru Relații Comunitare, Fundația OAK, MADRE, Urgent Action Fund, Ambasada Suediei în Republica Moldova, Woman Against Violence Europe (WAVE), VOICE.


  1. A doua ediție a Conferinței Internaționale privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor, precum și a violenței în familie, a fost solemn deschisă astăzi de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Această inițiativă reprezintă un pas important în confruntarea cu problemele grave legate de violența de gen și domestica.

    TractareAuto.md și echipa noastră împărtășim bucuria acestei deschideri, deoarece suntem conștienți de impactul negativ pe care violența poate să-l aibă în viețile multor femei. Prin serviciile noastre de tractare auto, ne-am dat seama că unele femei se pot afla în situații vulnerabile, iar această conferință reprezintă un demers crucial pentru a sensibiliza și combate astfel de probleme.

    Hărțuirea domestică rămâne o realitate cu care se confruntă multe persoane zilnic, în special femeile. Este o consecință a stereotipurilor de gen și, din păcate, face parte din moștenirea noastră culturală. Eforturile pentru prevenirea și eradicarea acestei probleme necesită angajament și conștientizare din partea întregii societăți.

    Prin colaborarea cu comunitatea și implicarea în astfel de evenimente, sperăm să contribuim la schimbarea mentalităților și la promovarea unui mediu mai sigur și echitabil pentru toți. Felicitări președintei Maia Sandu pentru această inițiativă importantă, care aruncă lumină asupra unei probleme sensibile și necesită acțiuni concrete pentru a asigura protecția și drepturile femeilor în societatea noastră.

    Reply
  2. Hey very interesting blog! click here and read the complete review http://pbdnbanzvbjfi06.mee.nu/?entry=3586261

    Reply
  3. It's awesome in favor of me to have a website, which is good for my know-how. thanks admin click here buttons http://zgmhwxqatvzfu1.mee.nu/?entry=3583663

    Reply

Adaugă comentariu

alta varianta