10dec2021

Coaliția Națională a fost premiată în cadrul Premiilor ONU pentru Drepturile Omului 2021 pentru implicarea activă în promovarea egalității și a nediscriminării

La cea de a 16 ediție a premiilor ONU pentru drepturile omului au fost premiați patru laureați. Ceremonia a fost organizată tradițional la 10 decembrie când este marcată Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Ediția din acest an include patru premii pentru categorii diferite de manifestare. 

Primul premiul pentru grupuri sau organizații pentru implicare activă în promovarea egalității și nedescriminării pentru anii 2020-2021 a fost oferit Coaliției Naționale „Viață fără violență în familie”. „Principalul rezultat pentru noi este numărul de femei și copii care nu se întorc la agresor și pot să-și continue viața decent. Pentru mine asta este un rezultat, viața unui om este cel mai bun rezultat” a spus corodonatoarea Coaliției Naționale „Viața fără Violență în Familie”, Veronica Teleucă. Premiul a fost înmânat de către Președintele Consiliul pentru egalitate , dl Ian Feldman.

Cel de-al doilea premiu a fost oferit pentru realizări remarcabile legate de drepturile la sănătate, educație, muncă și protecție socială în contextul pandemiei de COVID-9 în perioada martie 2020, octombrie 2021. Acesta a fost înmânat organizației neguvernamentale Concordia. Premiul pentru o realizare remarcabilă în domeniul drepturilor omului la nivel local a fost oferit Angelei Croitor. Ultimul premiul a fost oferit organizației neguvernamentale „Copil Comunitate Familie”, pentru o realizare remarcabilă în domeniul drepturilor omului la nivel național a fost primit de Liliana Rotaru, directoarea. Puteți urmări evenimentul înregistrat AICI

Competiția anuală „Premiile ONU pentru Drepturile Omului” este o competiție publică, transparentă și imparțială,  la care poate participa orice persoană fizică sau instituție auto-nominalizându-se sau propunând o nominalizare în conformitate cu categoriile premiilor anunțate, dar și regulamentul concursului.

Candidații la premiile ONU pentru drepturile omului 2021 au fost evaluați conform următoarelor criterii:

  • Impact asupra drepturilor omului;
  • Inovație și creativitate;
  • Dedicație și angajament;
  • Curaj în abordarea temelor sau problemelor dificile;
  • Comunicare și vizibilitate;
  • Durabilitate;
  • Profesionalism și conformare cu cele mai înalte standarde de etică.

Ziua Internațională a Drepturilor Omului, celebrată la 10 decembrie, la nivel mondial, marchează adoptarea și proclamarea, la 10 decembrie 1948, a Declarației Universale a Drepturilor Omului, elaborată sub egida ONU. Având o însemnătate deosebită pentru dezvoltarea conceptului drepturilor omului pe plan internațional, aceasta reprezintă prima exprimare globală a drepturilor omului, dar și una dintre sursele principale, prevederile căreia se regăsesc transpuse în textul Constituției Republicii Moldova.