Suntem Coaliția Națională “Viața fără Violență” - rețea națională din 27 de organizații non-guvernamentale și instituții publice care are misiunea de a promova drepturile femeilor și copiilor, victime ale violenței în familie și de a reduce violența în familie și societate.
Oxana Zavidei: „Totul începe cu igiena emoțională care este obligatorie pentru toți!”
Octombrie 2017. Interviul cu dna Zavidei Oxana, directoare, Centrul de ajutor social al femeii și familiei „Stimul”, l-am făcut în incinta fostului gimnaziu din orașul Ocnița, o clădire impunătoare, rece, plafonată și practic abandonată. Chiar și în aceste condiții am reușit să am un dialog călduros, ca să aflu mai multe despre această organizație de la nordul țării ce luptă cu fenomenul violenței domestice.
Ce v-a făcut să alegeți această cale, de a fonda o organizație în domeniul combaterii violenței în familie?
Sunt originară din Tiraspol, unde lucram la o organizație obștească și astăzi activă în domeniul social. Acolo am învățat să identific și să contribui la rezolvarea diverselor probleme sociale, dar și să coordonez proiecte finanțate de donatorii străini.În anul 2006, împreună cu soțul meu ne-am mutat cu traiul în Ocnița. Atunci am născut-o pe cea de-a doua mea fiică. La nici jumătate de an după aceasta am decis să înregistrez organizația. Pe atunci, asemenea organizații nu existau în regiunea de nord a țării. Nu cunoșteam pe nimeni, de aceea aveam un stimulent de a acționa. De aici vine și denumirea organizației – „STIMUL”.
Povestiți-ne cum a început activitatea organizației Dvs., ce activități v-ați asumat?
În primii doi ani căutam singură beneficiarele, din ușă în ușă, până când am reușit să câștig un grant mic care, încetul cu încetul, a pus baza financiară a organizației „Stimul”. Și așa am început să ne promovăm pe rețele de socializare, inclusiv să deschidem o linie fierbinte în orașul Ocnița. Apropo, ne suna lumea să ne întrebe uimiți dacă într-adevăr există o asemenea organizație. Pentru unii era ceva nou și inovator și ne contactau pur și simplu pentru a cere orice tip de ajutor. Spre exemplu, o doamnă ne-a cerut să-i oferim consultanță juridică în procesul de partajare a casei sale, întrucât susținea că imobilul poate fi furat de cealaltă parte. Noi desigur am redecționat-o către organele judiciare. Însă vă imaginați că oamenii, în special femeile, cer orice fel de susținere.
Am văzut că aveți o echipă destul de unită. Cum ați format-o? Ce responsabilități au persoanele care lucrează la A.O „Stimul”?
Dacă pun la număr și voluntarii noștri, atunci în total suntem 15 persoane, care sistematic se implică în activități – psihologi, asistenți sociali, juriști, etc. Planificăm activități interesante și pentru campania „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen”, cu acest prilej îi invităm pe toți la Ocnița!
Ce provocări întâlniți în activitatea zilnică? Desigur, ne dăm seama că printre acestea este finanțarea...
Ne-am dori o încăpere în care să nu ne fie frig (zâmbește călduros). Suntem găzduiți în fostul gimnaziu din Ocnița – o clădire care pe timp de iarnă nu poate fi încălzită, sunt necesare lemne pentru foc. Chiar și vara aici este răcoros. Totuși, echipa noastră va activa parțial și în aceste condiții pentru ca oamenii să știe că activitatea A.O „Stimul” nu este sistată pe timp de iarnă. Desigur, avem nevoie bani pentru arendarea acestui spațiu...Nu tânjim după finanțare, cât după cunoștințe de sustenabilitate. Știți, nu întotdeauna vom avea finanțare, iar în acest caz de fiecare dată trebuie s-o luăm de la început. Dorim să devenim independenți și să nu depindem de donatori.
Care sunt serviciile oferite pentru beneficiare? Ne puteți oferi date statistice? Câte beneficiare ați susținut?
Noi oferim asistență psihologică, juridică și socială. Desigur, în funcție de necesitățile beneficiarelor. Dacă ar fi să ofer o statistică, atunci pot să vă spun că peste 300 de oameni s-au adresat la centru în ultimii 7 ani.
Ce factori contribuie la apariția fenomenului de violență domestică? Cum credeți, de ce acest fenomen persistă în țara noastră?
Cred că primul factor este sărăcia - șomajul, migrarea oamenilor... La limitele sărăciei este și alcoolismul, agresivitatea, ce duce inevitabil la violență. Mai este și lipsa de informare a oamenilor. Unii nu știu ce drepturi fundamentale au. La noi se adresează femei care elementar nu știu unde să se adreseze în cazuri de risc. Astfel, unele dintre acestea sunt supuse violenței ani la rând, și, din păcate, acesta este un adevăr. Oamenii au stereotipuri atât de înrădăcinate... Unii consideră că dacă te consulți cu un psiholog, atunci ai dereglări mintale. Un gând absolut greșit. Igiena emoțională este obligatorie pentru toți! Noi însă vom continua să luptăm cu stereotipurile până când vom învinge.