Martie 2018. P
e zăpadă și frig am ajuns tocmai la Drochia pentru a o cunoaște pe Ina Gradinaru care deja de 7 ani activează la Centrul maternal „Ariadna”. Am găsit un centru de gospodari, curat, primitor, cu toate puse bine la punct. Pe durata interviului, dna Ina se retrăgea pentru câteva clipe pentru a verifica dacă totul se deafășoară așa cum trebuie să fie. Această străduință asiduă m-a dus cu gândul la acele familii de la țară curate la suflet și la chip – o comoară pentru neamul nostru. Mai jos vedeți cu ce întrbări am provocat-o pe dna Ina Grădinaru.
Când a fost deschis Centrul maternal „Ariadna”? Centrul și-a deschis ușile în anul 2006, iar începând cu 2007 oferim asistență cuplurilor mamă-copil aflate în situații de dificultate – victime ale violenței în familie. Pe atunci am fost susținuți de UNDP care au crezut în puterile noastre. Inițial activitatea centrului era orientată în domeniul prevenirii și combaterii abandonului față de copiii iar pe parcurs ne-am reprofilat.
Povestiți-ne cum ați ajuns să lucrați în acest domeniu? Ca și fost asistent social, am fost întotdeauna aproape de persoanele care au nevoie de susținere. Ulterior, am absolvit un masterat în psihologie și de 7 ani lucrez în acest domeniu, la acest centru. Mă motivează să contribui mai mult în acest domeniu atunci când văd că femeile ajunse aici sunt ajutate și încurajate spre un viitor. Sunt o apărătoare a drepturilor femeilor.
Pe hol am văzut un panou cu membrii echipei, vă rugăm să îi prezentanți succint cititorilor noștri. Cred că mulți îl cunosc pe dl. Simion Sârbu care este directorul centrului. Domul Simion este o persoană foarte implicată în domeniul său, dumnealui dirijează și activitatea Centrului pentru Asistența și Consilierea Agresorilor din orașul Drochia, organizația noastră coordonează activitatea ambelor centre destinate celor doi subiecți – victimă și agresor. Apoi, aici activează asistenți sociali, psihologi, juriști iar în perioada de seară vin instructorii care veghează pe timp de noapte. Suntem un centru ce activează non-stop.
Cum reușiți să aveți o sustenabilitate financiară? Pe viitor ce vă propuneți? Pentru noi este acum important să menținem serviciile pe care le avem, sunt foarte necesare în acest raion. Ceea ce ține de finanțare, vă pot spune că în proporție de 60% avem susținere din partea statului, iar restul 40% suntem nevoiți să le identificăm în alte fonduri. Avem femei plasate în centrul nostru venite din alte raioane, atunci îndeosebi ne dăm silința să găsim resurse pentru acoperirea cheltuielilor de întreținerea acestora și reintegrarea eficientă în comunitate.
Centrul „Ariadna” este unicul în zona de Nord a țării care oferă asistență victimelor violenței în familie. Redați-ne un tablou al situației de aici. În ultima perioadă avem înregistrate mai multe cazuri de urgență, plasăm în centru nostru cupluri de femei și copiii care se află în zona de risc. Desigur, aceste cazuri sunt unice, întrucât Ordonanța de Protecție și Ordinul de Resctricție încep să funcționeze eficient.
Totodată, câștigă teren violența psihologică. Din discuțiile cu beneficiarele noastre am aflat că agresorii și-au schimbat tactica și nu mai aplică acte de violență fizică întrucât este ușor de evaluat.Vom continua să implicăm campioanele pozitive în dialogul cu femeile victime ale violenței în familie. Experiența lor au un impact important în această luptă și ne bucurăm că funcționează. Pe lângă întâlnirile cu beneficiarele noastre, campionale pozitive contribuie și la îmbunătățirea sistemului. Acestea uneori ajută cu sfaturi echipele multidisplicinare și câștigă încredere în fața victimelor violenței în familie.
Ce facem cu copiii martori ai violenței în familie? E important ca atât mama cât și copilul să treacă cel puțin printr-o serie de psihoterapie. De multe ori relația dintre cei doi are de suferit și se schimbă. De cele mai multe ori mama adoptă comportament neadecvat față de copiii săi, nu știe cum să reacționeze corect față de micuți, își pierde controlul. Și copiii la rândul lor preiau acest comportament al mamei în raport cu prietenii, rudele, semenii lor. În perioada celor 3 luni de plasament noi le asigurăm asistență în acest sens și vedem schimbări în comportamentul ambilor subiecți. Deși 3 luni este un termen insuficient...
Migrația a afectat enorm organizațiile din domeniu și a dus la lipsa resurselor umane. Ce veți întreprinde pentru a evita acest fenomen? La Drochia suntem în căutare de psihologi, bănuiesc că aceștia sunt lipsă cam în toată țara. Instruirea continuă a specialiștilor vor asigura calitatea iar elaborarea unui serviciu de supervizare și prevenirea arderii profesionale va menține activ specialiștii la noi în țară.
Ce ar putea face fiecare dintre noi pentru a preveni violența în familie? Primul pas ar fi să nu ignorăm acest fenomen. Îi putem informa pe cei apropiați că există organizații precum Centrul „Ariadna” care oferă ajutor și că fiecare are drepturi. Violența nu este o problemă privată și trebuie să conștientizăm acest lucru.