Iulie, 2018. Pe dna Olga Patlatii, președinta Asociației Obstești „Onoarea și Drepturile Femeii Contemporane” din Bălți, am cunoscut-o cu ceva timp în urmă, apreciind-o ca fiind un om sufletist, sensibil și implicat în ceea ce face. Am prins-o într-o dimineață de iulie la Chișinău, la un ceai verde servit cu prăjituri delicioase. Abia așteptam să aflu mai multe despre organizația din Bălți pe care o conduce și activitatea pe care o desfășoară. Vădit emoționată pentru interviu, dna Patlatii mi-a zâmbit politicos. Am apăsat butonul rec al reportofonului și cuvintele au curs gârlă.Cine a fondat acesastă organizație și când? În anul 1999, fenomenul traficului de ființe umane lua amploare, mulți conaționali plecau ilegal peste hotare și deveneau ușor victimele acestui flagel social. Ca și fostă profesoară, nu am putut rămâne indiferentă, mai ales că erau cazuri când traficate erau și eleve. Prin urmare, ca răspuns acestui fenomen am decis să creez organizația în anul 2000 pentru a oferi femeilor oportunități de a sta aici, acasă, în loc să plece peste hotare, expunându-se astfel riscurilor. Alături de alți șase fondatori am pus pe picioare această organizație, fiecare a venit cu o contribuție financiară proprie.Apoi, un an mai târziu, datorită unui parteneriat dezvoltat cu o altă organizație din SUA, am fost selectată să particip la un schimb de experiență în Minneapolis. Astfel, am preluat experiența necesară de la colegii noștri americani. Și de atunci încercăm să facem proiecte utile
(zâmbește).Ce fel de pragrame realizați? Noi ne axăm pe două programe mari care sunt și corelate. Primul program este dedicat prevenirii situațiilor de criză și include instruiri în prevenirea violenței în familie, promovarea politicilor egalității de gen și promovarea dreptului omului în special. În cadrului acestui program oferim asistență juridică și consultații psihologice - fie de grup sau personale. Beneficiarele noastre trec un test de orientare profesională care le ajută să se decidă ce vor face în viitor.Al doilea program este dedicat dezvoltării posibilităților economice și aici oferim instruiri pentru angajarea în câmpul muncii, cursuri de antreprenoriat și susținem beneficiarele să aplice la granturi pentru inițierea sau dezvoltarea propriei afaceri.
Cine face parte din echipa organizației și cum supraviețuiți financiar?Numărul de angajați crește sau descrește în funcție de proiect. Avem 3 angajați permanenți iar dacă proiectul pe care îl realizăm este extins și de durată, înseamnă că avem mai mulți angajați. Mai și contractăm experți adiționali atunci când este nevoie.Suntem finanțați de donatorii externi și le mulțumim pe această cale. Avem marele noroc de a avea sediul într-o clădire donată de primărie pentru care achităm doar facturile de consum.
Trebuie oare să fie implicați localnicii în activitățile pe care le desfășurați? Consider că în lupta cu violența în familie trebuie să fie implicată activ societatea, nu doar sensibilizată prin diverse reportaje în mass-media despre cazurile de acest tip. În primul rând, trebuie să facem ceva cu indiferența pe care unii dintre noi o au. Este important să ne mobilizăm atunci când identificăm cazuri de violență la vecini, rude, cunoscuți. Noi rămânem deschiși pentru cei care vor să dea o mână de ajutor, îndeosebi încurajăm tinerii – viitorii membri ai familiilor formate.
De cele mai multe ori femeile sunt acelea care fac parte din organizațiile din acest domeniu. Cum motivăm bărbații? Să știți că sunt bărbați păsători și sensibili la această problemă. Din păcate numărul lor e mic. Îi putem motiva prin propriul exemplu. La noi la orgaznizație avem voluntari băieți. Și acest lucru deja este încurajator.