Școală Internațională de Vară “Gen și instabilitate” va avea loc în Republica Moldova în perioada 10-24 iulie 2022. Aceasta este organizată de către Centrul Ivanovo pentru Studii de gen din Federația Rusă, în parteneriat cu Coaliția Națională "Viața fără Violență în Familie" și Universitatea de Stat din Moldova. Doritorii de a participa la Școala internațională de vară, sunt rugați să trimită un e-mail către: icgs@inbox.ru pînă la data de 15 mai 2022.
Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie” lansează concurs pentru poziția de asistent/ă de programe, part-time.
În această perioadă de criză este foarte important să cunoaștem particularitățile de lucru cu persoanele care au suferit un șoc, cum să lucrăm cu cei care și-au pierdut familiile, care sunt caracteristicile muncii în timpul războiului, care este specificul memoriei traumatice și multe alte lucruri utile pe care aveți șansa să le cunoașteți praticipînd la cursul nostru.
Cunoașterea necesităților, dar și reușitele organizațiilor membre este unul din obiectivele noastre. În acest sens, lunar organizăm vizite de lucru la organizații pentru a discuta despre provocările actuale cu care confruntă organizația, care sunt necesitățile, precum și ce s-a reșit a fi realizat. Astăzi, 20 aprilie am organizat o vizită de lucru la câteva organizații membre a CN, din zona de nord a Republicii. Echipa secretariatului Coaliției a vizitat Asociația Obștească "Stimul", din Ocnița; Asociația Obștească "Onoare și Dreptul Femeii Contemporane" și Instituția Publică Centrul de Criză "Sotis", din mun. Bălți.
De la declanșarea războiului în țara vecină, peste 5 mii de femei și copii refugiați, au fost ajutați de Coaliție și organizațiilor membre. Ieri, o parte din ajutorul umanitar a ajuns la Suruceni/Ialoveni, pentru refugiații cazați în familii. Ajutorul a fost livrat către Primărie, ca ulterior să fie repartizat de către asistenta socială care cunoaște cel mai bine situația din teren, fiind zi de zi aproape de nevoile oamenilor.
Coaliției Naționale „Viața fără Violență în Familie”, este organizația care în această perioadă de criză a ajutat peste 5000 mii de femei și copii. Chiar din primele zile ale războiului, Coaliția împreună cu organizațiile membre s-au implicat activ în gestionarea crizei refugiaților. Despre primii pași făcuți de la declanșarea războiului din Ucraina, provocările profesionale generate de această criză, prioritățile de alocare a resurselor financiară în situații excepționale, precum și despre situația femeilor ucrainene refugiate în Republica Moldova, veți afla din interviul oferit de coordonatoarea Coaliției Naționale „Viața fără Violență în Familie”, Veronica Teleucă, pentru redacția Moldova.org în cadrul proiectului de burse jurnalistice.
Planul de acțiuni pentru 2022 și prezentarea bugetului pentru anul 2022-2023 a fost discutat la ședința Consiliului de Administare ce a avut loc, pe 12 aprilie curent.
Mobilizarea și ospitalitatea este incredibilă. Prin voluntari și donații, populația Moldovei a primit sute de mii de refugiați din Ucraina. Dar lucrul în prima linie are un cost, explică apărătoarea drepturilor femeilor, Veronica Teleucă, coordonatoarea Coaliției Naționale „Viața fără Violență în Familie”.