15apr2022

Alături de nevoile oamenilor

De la declanșarea războiului în țara vecină, peste 5 mii de femei și copii refugiați, au fost ajutați de Coaliție și organizațiilor membre. Ieri, o parte din ajutorul umanitar a ajuns la Suruceni/Ialoveni, pentru refugiații cazați în familii. Ajutorul a fost livrat către Primărie, ca ulterior să fie repartizat de către asistenta socială care cunoaște cel mai bine situația din teren, fiind zi de zi aproape de nevoile oamenilor.

 
Colegele noastre Veronika Teleuca, coordonatoarea Coaliției Naționale "Viața fără Violență în Familie" și Mariana Buruiană, directoarea executivă a Centrul de Drept al Femeilor / Women's Law Center au fost cele care au livrat acest ajutor.
Urmare a vizitei, a avut loc și o întîlnire caldă cu o familie de refugiați. Refugiatele au povestit despre experiența lor, cum au ajuns în Republica Moldova, cum se simt și ce planuri de viitor au.
Cel mai mare vis al lor este să fie pace și să se reîntoarcă în țară. Dar în prezent au început deja să se integreze, au reușit să-și procure o căsuță, vor să o repare, vor să se angajeze în câmpul muncii, copii să se integreze la școală/grădiniță, să pună ceva în pămînt.
E dificil să începi o viață nouă dar o vor construi încet, încet, ni-au spus aceste femei puternice.
_____________________________________
Ajutorul umanitar a fost livrat din fondul de urgență a Coaliției, care este gestionat de către organizația membră - Centrul de Drept al Femeilor.
Mulțumim donatorilor UN Women Moldova și Suedia Embassy of Sweden in Chisinau pentru receptivitate și implicare.