01iun2021

Coaliția Națională a raportat către Consiliul de Presă mai multe portaluri de știri care au publicat un material care reflectă incorect cazul de viol al unei minore

Coaliția Națională a raportat către Consiliul de Presă mai multe portaluri de știri care au preluat/publicat materialul „? ??????̆ ??? ??̂????̦??, ???????̆ ?̂? ??????? ?̂???????; ???????? ?????? ?? ?????????, ?? ?? ?????̆; ??̆?????? ?̦?-? ?????????? ????”, din 2 mai 2021. Drept reper am oferit portalul de știri JurnalTV.md
Cu tristețe am remarcat că în știrea preluată masiv accentul nu a fost pus pe fapta violului și circumstanțele agravante ale acestuia (calitatea de minoră), ci pe faptul că minora a consumat alcool, astfel că se oferă o justificarea a acțiunilor violatorului și blamarea feteie pentru cele întîmplate.
Vrem cu tot dinadisnul ca presa să reflecte corect și să nu promoveze cultura violului în materiale jurnalistice. Știrea a provocat zeci de comentarii negative în adresa minorei și, din păcare, la unele surse media aceste comentarii nu au fost moderate astfel că au încălcat demnitatea umană. Nu am putut trece cu vederea acest fapt.
În urma sesizării noastre, la ședința din 28 mai 2021, Consiliul de Presă a luat decizia să atenționeze sursele mass-media vizate ca: (1) pe viitor să pună accentul corect în știrile despre abuz; (2) moderarea comentariilor distructive/ofensatoare la aceste știri; (3) atenționarea tuturor departamentelor de comunicare a Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova care emit această informație (comunicate de presă) cu accente incorecte și defăimătoare.
Nu în ultimul rând, menționăm că rămânem deschiși pentru a ajuta jurnaliștii/jurnalistele de a revizui materialele care reflectă violența față de fete și femei. Promitem să rămânem întotdeauna cu ochii în patru, ne dorim ca presa din Moldova să promoveze comportamentul care transmite decență, neutralitate, obiectivitate și încredere.