28mai2019

Declarație comună cu privire la mesajele sexiste și denigratoare expuse în spațiul public

Astăzi, 28 mai 2019, în cadrul conferinței de presă societatea civilă a prezentat declarația comună la mesajele sexiste care promovează violența îndreptată împotriva femeilor expuse în spațiul public. Veronica Teleucă, coordonatoarea Coaliției Naționale „Viața fără Violență în Familie”, a menționat că în ultimul timp retorica din spațiul public a devenit tot mai instigatoare la ură și promovează un discurs de încurajare a violenței față de femei. În opinia sa, această tendință este tot mai periculoasă în societățile patriarhale, cum este Republica Moldova. Or, în astfel de societăți gradul de toleranță față de violența față de femei, toleranța față de violuri este foarte ridicat. Veronica Teleucă a spus că se constată, cu regret, că unele emisiuni de divertisment, cu audiență înaltă, prezintă, de exemplu, un caz de viol al unei minore ca exemplu de relație de iubire sau produc comedie despre violența domestică. Și cel mai grav, în opinia sa, este că aceste mesaje, sunt preluate pe larg în societate.

Nina Lozinschi, secretara generală a Platformei pentru Egalitate de Gen, a declarat că, spre regret, deși avem o limbă frumoasă, în societate se face uz de mesaje denigratorii și care instigă la ură. Or, nu este corect din perspectiva drepturilor omului. În opinia sa, societatea nu trebuie să tolereze aceste mesaje, femeile nu trebuie să mai fie supuse mesajelor sexiste și nu mai trebuie să fie victimele violenței. „Conform ultimei cartografieri a violenței împotriva femeilor în alegeri, 52% dintre femeile candidate sau participante în campanie, au fost supuse violenței psihologice și verbale. Este un procent destul de mare, care ridică semne de întrebare”, a spus Nina Lozinschi, precizând că astfel de atitudine descurajează femeile să se implice în politică și în viața publică.
 
Dumitrul Sliusarenco, avocat la Asociația Promo-LEX, a declarat că discursul de ură este o problemă gravă. Un raport de monitorizare publicat de asociație la sfârșitul anului trecut arată că în fiecare zi apar în medie două cazuri noi de discursuri de ură sau de instigare la discriminare, ceea ce este foarte mult pentru o țară atât de mică. De cele mai multe ori, actorii politici dau dovadă de intoleranță, la fel ca și simpatizanții acestora. Potrivit avocatului, discursurile de ură afectează mai multe grupuri, iar cele mai afectate sunt femeile.

Președinta a Platformei pentru Egalitate de Gen, Olga Bîtcă, a menționat că, începând cu anul 2016, se atestă un fenomen nou, greu de privit și de ascultat, când femeia lansată în politică devine ținta atacurilor. Sexismul este utilizat ca un tertip electoral sau politic pentru a reduce numărul de voturi către o politiciană. „Noi manifestăm dezaprobarea și chiar dezgustul total față de unele mesaje, fie regulat expuse, cu o intensitate mai mare, fie cele care au survenit pentru prima dată în forma contra-protestului din 23 mai”, susține președinta Platformei. În opinia sa, în legislație trebuie să existe prevederi care ar defini sexismul în politică și care ar conține sancțiuni.

Reprezentanții societății civile solicită în declarația lansată condamnarea publică a mesajelor sexiste, discriminatorii și degradante, precum și solidarizarea publică cu persoanele care sunt discriminate. De asemenea, aceștia atenționează mass-media să nu distribuie astfel de mesaje.
Sursa: ipn.md

*Mai jos găsiți textul declarației comune

             *************************************************************************************

Declarație comună cu privire la mesajele sexiste și denigratoare expuse în spațiul public

Prezenta declarație survine firesc ca o reacție comună a societății civile la mesajele sexiste și discriminatorii în adresa femeilor care incită la violență și ură, încurajează atitudinea tolerantă față de abuzurile fizice.

Societatea civilă, susținută de alți activiști și activiste civice, consideră că orice mesaj sexist sau denigrator reprezintă o încălcare gravă și inadmisibilă a drepturilor omului. Acestea lezează demnitatea umană, incită la discriminare, încurajează violența, ura și fortifică stereotipurile sociale deja existente care alimentează segregarea și antagonismul distructiv.

Or, în Republica Moldova se depun eforturi de a combate atitudinile sexiste și discriminatorii, manifestate tot mai frecvent în contextul electoral, precum și cu referirea la participarea femeilor în politică în special, lezându-se astfel drepturile acestora la participare și edificarea unei societăți democratice. În acest sens, este esențială promovarea discursurilor non-violente, a atitudinilor respectuoase față de femei și bărbați, indiferent de apartenența lor politică, religioasă, de gen, etnică etc.

                                                                                        

Constatăm cu reget că unele emisiuni de divertisment, cum ar fi „Comedy Zebra Show”, „Vorbește Moldova”, prezintă cazul de viol a unei minore ca exemplu de relație de iubire și produc comedie despre violența domestică. Aceste atitudini perpetuează stereotipuri și încurajează în continuu formarea acestora.

Totodată, mesajele sexiste utilizate în spațiu public discurajează participarea femeilor în politică. Mesajele adresate Maiei Sandu de către manifestanții protestului din 23 mai, reprezintă o agresiune verbală și abuz de sexisme.

Prin urmare, solicităm următoarele:

Condamnarea publică a mesajelor sexiste, discriminatorii și degradante citate mai sus;

Solidarizarea publică cu persoanele care sunt discriminate;

Atenționarea mass-mediei referitor la preluarea și distribuirea mesajelor.

Semnatari:

1. Platforma pentru Egalitate de Gen;

2. Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie”;