03mar2021

Discuții cu sens: Coaliția Națională vă invită la 3 evenimente online, desfășurate în cadrul Festivalului Feminist 2021

Coaliția Națională vă invită la 3 evenimente online, desfășurate în cadrul Festivalului Feminist 2021, care are loc în perioada 1-8 martie. Vom dicuta despre situația femeilor în pandemie, Convenția de la Istanbul și serviciul „Linia Roșie” destinat femeilor migrante care trec prin abuz.

Tema Festivalului Feminist din acest an: „???????̧?? ??????????? ??????? ??????? ?????????? ?̧? ?????????? ???????̧?? ?̂???????? ???????? ?̧? ? ???????̧?? ????????? – ??????̆ ?̦? ??????????̆”. 

 

Eveniment nr. 1:  Pandemia la Feminin / dialog cu organizațiile membre ale Coaliției Naționale

Pandemia COVID-19 agravează inevitabil condițiile de viață a fetelor și femeilor care trec prin abuz. Autoizolarea în casă, împreună cu partenerul agresiv, comportă cele mai mari riscuri, probabilitatea escaladării violenței fiind iminentă. Pe de altă parte, sistemul de asistență și protecție a victimelor violenței în familie a fost pus în situația să facă față unei duble provocări – să continue să asigure nevoile persoanelor afectate de violență, dar și să respecte măsurile de prevenire a răspândirii infecției.

Vă invităm la dialog cu organizațiile membre ale Coaliției Naționale „Viața fără Violență în Familie”. Vom discuta despre situația femeilor pe timp de pandemie, despre cum se descurcă organizațiile în aceste timpuri complicate, vom despica fir de-a păr toată experiența prin care am trecut.

Moderatoare: Ana Gherciu, jurnalistă @Moldova.org

SÂMBĂTĂ, ? ??????, ??? ??:??, ???? ?? ?????? ?? ???????? - ??????̦?? ???̦??????̆ „????̦? ??̆??̆ ???????̦?̆ ?̂? ???????”

Eveniment nr. 2: Convenția de la Istanbul: la ce etapă este Republica Moldova? Invitată specială: Lia NADARAIA (CEDAW)

Auzim de Convenția de la Istanbul destul de des, în contexte diferite, dar oare ce însemnătate are acest document pentru femeile din Moldova?
Convenția de la Istanbul, pe numele ei lung Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice – a fost semnată de Republica Moldova încă la 6 februarie 2017. Iar de atunci lucrurile nu s-au mișcat, rezistența politică a escaladat iar problema violenței față de fete și femei rămâne a fi destul de gravă în țara noastră.

Vă invităm la o discuție deschisă dedicată acestui subiect. Vom despica împreună cu Lia Nadaraia, membră a Comitetului pentru Eliminarea Discriminării față de Femei (CEDAW, Doina Gherman, deputată delegată de Platforma Deputatelor și Veronica Teleucă, coordonatoarea Coaliției Naționale „Viața fără Violență în Familie”, la ce etapă se află Republica Moldova și de ce Conveția trezește spiritele politice.

Notă: Coaliția Națională a lansat invitația de participare către toate membrele Platformei Deputatelor, în speranța unei opinii multilaterale cu privire la Convenția de la Istanbul.

Moderatoare: Angelica Frolov, reprezentantă Centrul GDM.

???????Ă, ? ??????, ??? ??:??, ???? ?? ?????? ?? ???????? - ??????̦?? ???̦??????̆ „????̦? ??̆??̆ ???????̦?̆ ?̂? ???????”. 

 


EVENIMENT nr. 3: Lansarea serviciului „Linia Roșie” destinat femeilor din diaspora franceză”

Violenţa faţă de fete și femei/violenţa în familie sunt printre cele mai grave și răspândite infracţiuni cu care se confruntă societăţile contemporane. Din păcate, și femeile migrante sunt constrânse în situații dificile – multe dintre acestea nu raportează cazurile de abuz, fie pentru că nu cunosc limba țării gazdă, fie pentru că nu au o susținere umană în acest proces.

Vă invităm la evenimentul de lansare a serviciului „Linia Roșie” destinat femeilor din diaspora franceză. Serviciul a fost creat de către activista Viorica Țâmbalari, stabilită la Paris, în parteneriat cu Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie”. Ce presupune acest serviciu și cum va fi implementat, aflați în cadrul discuției.

Invitate: Viorica Țâmbalari și Natalia Rusnac, activiste din diaspora franceză.

????, ? ??????, ??? ??:??, ???? ?? ?????? ?? ???????? - ??????̦?? ???̦??????̆ „????̦? ??̆??̆ ???????̦?̆ ?̂? ???????”.  

 

Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie” co-organizează Festivalul Feminist și Marșul Solidarității din 8 martie, care are loc anual la Chișinău și în alte regiuni ale țării. Detalii despre cea de-a 7-a ediție a Festivalului Feminist le găsiți AICI.

 

????????????/?????????????: @??????̦?? ???̦??????̆ „????̦? ??̆??̆ ???????̦?̆ ?̂? ???????”, @??????? ???, @????????? ???????̆?̦?? ?? ???, @??????????, @????? ?????? ????? @????????̦? / ???? ???? ?????