12dec2018

Coaliția Națională întotdeauna deschisă la dialog: despre provocări și realizări

Coaliția Națională a participat pe 10 decembrie 2018 la masa rotundă cu genericul „Zece ani împotriva violenței - realizări și perspective”, organizată de Comisia Protecție Socială, Sănătate și Familie. La acest eveniment membrii Coaliției Naționale au vorbit deschis de provocările cu care se confruntă zi de zi, dar și realizările de până acum.


Dialogul a fost inițiat de  președinta Comisiei, Valentina Buliga, care a menționat că: „Cu toate eforturile noastre și a modificărilor legislative promovate, în țară sunt în continuare multe cazuri de violență în familie. Indiferent unde vom fi, noi, deputatele, trebuie să luptăm pentru demnitatea femeilor, într-o societate cu toleranță zero la violență”.


 

Experta Promo-Lex, Lilia Potângă a menționat că, potrivit datelor statistice, au fost emise peste 4 000 de ordine de restricție și, respectiv, peste 800 de ordonanțe de protecție. De asemenea, în cadrul campaniilor de informare desfășurate de Promo-Lex împreună cu alte organizații și instituții au fost informate peste 18 000 de persoane în privința fenomenului violenței în familie.


Și directoarea Centrului de asistență și protecție a victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane, Rodica Moraru s-a referit la măsurile de protecție oferite victimelor violenței în familie și ale traficului de ființe umane prin acordarea asistenței medicale, juridice etc.

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Alexandru Larionov, a vorbit despre măsurile de protecție împotriva cazurilor de violență în familie, desfășurate de colaboratorii Poliției.


Pe parcursul anului 2018 au fost înregistrate 9.124 de adresări privind conflictele în familie. Potrivit informațiilor, poliția a constat 2.252 de cazuri de violență în familie, între care, 837 de cazuri cu elemente de infracțiune și 1.415 de cazuri contravenționale. Totodată, din informațiile oferite de poliție, pe parcursul anului curent au fost înregistrate 24 de cazuri de omoruri urmare a violenței în familie.


La sfârșitul aceste întruniri s-a stabilit ca participanții la ședință să transmită Comisiei  Protecție Socială, Sănătate și Familie toate provocările cu care se confruntă pentru a vedea care ar fi soluțiile rapide și eficiente. 


Sursa: www.parlament.md

Adaugă comentariu

alta varianta