25noe2020

„Și eu reușesc” se lansează în Moldova: învingătoare, așa sunt femeile ale căror povești pot da curaj altor femei

Învingătoare. Așa sunt femeile ale căror povești pot da curaj altor femei, ce se confruntă în prezent cu situaţii de abuz și se simt singure sau nu știu ce să facă. În Moldova se lansează programul #șieureușesc care are scopul de a crea grupuri de suport ale femeilor trecute prin violență în familie. „Și eu reușesc - Moldova” este replica programului (www.sieureusesc.ro) din România derulat de Asociația A.L.E.G., după modelul Anna Bella din Spania.
De la victimă, la învingătoare
Din momentul în care își poate spune #șieureușesc, o victimă a violenței face un prim pas spre a deveni o învingătoare. Drumul nu e ușor, dar e important să înceapă, iar pentru asta are nevoie de sprijin și de exemplele altor femei care au reușit.
Experiența din România în dezvoltarea programului „Și Eu Reușesc” a fost de interes pentru Republica Moldova. Astfel, 3 organizații membre ale Coaliției Naționale „Viața fără Violență în Familie” – Promo-LEX, Centrul „Artemida” și RCTV Memoria fondează programul #șieureușesc în țara noastră, cu suportul UN Women, prin finanțarea Ambasadei Suediei.
În acest sens, în ultimele luni colegele din România de la Asociația ALEG au facilitate sesiuni de mentorat organizațiilor membre ale Coaliției Naționale și campioanelor pozitive implicate în capacitarea femeilor care se confruntă cu violența domestică. Aceste cunoștințe au ajutat specialistele/știi la adaptarea conceptului programului la nivel local.
Povestea ta, de învingătoare, va inspira alte femei să-și învingă teama. Împreună construim cea mai mare rețea de suport din țară, care poate salva vieți.
Grupurile de suport formate vor pune în contact femeile care au depășit o situație de abuz cu cele care se află încă pe drumul eliberării de violență, facilitând schimbul de informații și ajutor practic prin grupurile online, dar și experiențe transformatoare prin intermediul grupurilor de sprijin. În anul 2019, două învingătoare din Republica Moldova – Maria Scorodinschi și Maia Țăran - au participat la București la o întâlnire emoțională cu alte învingătoare din România. De atunci, se coace ideea de a replica programul în Republica Moldova, spune Veronica Teleucă, coordonatoarea Coaliției Naționale „Viața fără Violență în Fammilie”.
„Și eu reușesc – Moldova”
Prima cuvântare despre #ȘieureușescMoldova are loc în cadrul celei de-a III-a ediție a Forumului Învingătoarelor din România – evenimentul anual care aduce laolaltă învingătoarele violenței. În regim online se va oferi ocazia de a împărtăși experiențele de solidaritate și reziliență chiar și pe timp de criză din comunitățile învingătoarelor. Ina Grădinaru - reprezentanta Asociației Artemida și Carpenco Rodica - învingătoare din Republica Moldova, vor povesti despre cum evoluează replicarea programului în Republica Moldova.
Despre evoluția programului #șieureușescMoldova vă invităm să vă abonați la pagina de Facebook „Si eu reusesc – Moldova” sau să urmăriți pagina stopviolenta.md.


„Și eu reușesc” se lansează în Moldova: învingătoare, așa sunt femeile ale căror povești pot da curaj altor femei