Recent, în spațiul public a apărut știrea cu privire la decizia CtEDO, în care Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să achite 7.680 de euro, despăgubiri pentru o persoană de vârstă pensionară din Glodeni, care a fost internată forțat în Spitalul de Psihiatrie în urma incidentului din luna mai 2014, când acesta a lovit-o peste față pe Valentina Buliga, ex-ministră a Muncii, Protecției Sociale și Familiei.
Membrii Platformei pentru Egalitate de Gen și ai Coaliției Naționale ”Viața fără Violență în familie” constată că modul în care au acționat organele de drept din Republica Moldova este condamnabilă și salută decizia CtEDO.
Totodată, ne exprimăm îngrijorarea față de modul în care a fost reflectată această știre de către instituțiile media și de atitudinea/poziția societății expusă în spațiul mediatic. Forma în care a fost mediatizată știrea, cât și reacțiile internauților, au distorsionat și au dus în eroare cititorii asupra deciziei CtEDO și cauzele reclamantului specificate în plângere.
Reiterăm, că în februarie 2015, reclamantul a depus o plângere la Înalta Curte de la Strasbourg, în care a invocat că i-a fost încălcat dreptul la libertate şi siguranţă, prevăzut de articolul 5 CEDO.
Amintim concomitent, că în privința reclamantului justiția RM a pornit o cauză penală pentru huliganism.
Constatăm cu regret că foarte multe persoane, prin atitudinea față de acest caz, încurajează violența în societate. Suntem martori la susținerea și promovarea diferitelor forme de agresiune, discriminare și instigare la ură. Majoritatea internauților au asociat acest caz cu situația politică din țară și cu funcția pe care o deținea atunci victima. Astfel, au apărut comentarii de încurajare și apreciere a acțiunii de violență, care a avut loc.
Pentru că protecția împotriva discriminării și violenței nu se bazează pe criterii de gen, vârstă, etnie, statut social, apartenență politică, condamnăm orice formă de violență asupra oricărei persoane, precum și încurajarea acțiunilor de violență. Denunțăm public violența, inclusiv asupra femeilor, condamnăm comportamentul agresorilor, mesajele de instigare la violență împotriva femeilor, indiferent de statutul și apartenența lor politică.
Astfel, îndemnăm societatea să nu tolereze și să nu promoveze agresiunea, discriminarea și violența și să păstreze decența în exprimări.
Încurajăm Instituțiile Media să monitorizeze și, la necesitate, să excludă orice comentariu de instigare la ură și violență de orice fel împotriva oricui, inclusiv a femeilor.
Facem apel public către orice persoană: femeie bărbat, tânăr, copil, demnitar sau simplu cetățean, care este victimă sau martor a violenței să raporteze autorităților competente. Doar astfel vom putea construi o societate fără violență.