Interviul lunii octombrie cu Rodica Moraru: „O femeie nu alege niciodată să aibă o relație abuzivă.”

Octombrie, 2018. Octombrie este blând în acest an, cu peisaje idilice, cu frunze căzute lin pe pământ de parcă și-au propus să-l cuprindă, cu soare și lumină strecurată printre copacii goliți. Exact așa aș putea descrie discuția caldă pe care am avut-o cu Rodica Moraru Chilimar, directoarea Centrului de Asistență și Protecție a Victimelor și potențialelor Victime a Traficului de Ființe Umane (CAP).

Pe dna Moraru Chilimar am prins-o într-oastfel de  zi de octombrie, la birou, unde lucra cu zor. Eram curioasă să aflu mai multe despre CAP – una dintre puținele instituții publice membre ale Coaliției Naționale. Urmăriți mai jos interviul pentru a descoperi această instituție. 


1. Ce reprezintă CAP, de când activați? CAP  este un centru care oferă intervenție în cazuri de criză; a fost deschis în 2001 cu suportul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, misiunea în Republica Moldova (OIM). Pe atunci erau necesare servicii de reabilitare pentru un număr impunător de femei din Moldova care se întorceau din ţările balcanice, după experienţe îngrozitoare de exploatare.

 În 2008 a fost transmis în gestiunea Ministerului Muncii și Protecției Sociale și a Familiei – denumirea de atunci a Ministerului. Așa centrul nostru a devenit o instituție publică, totalmente finanțată din bugetul de stat și care, astăzi, se află în subordinea Agenției Naționale de Asistență Socială.  Avem însă proiecte separate finanțate de organizații internaționale.


2. La centru ajung victime și potențiale victime ale violenței în familie. Cum le identificați? Îndeosebi, pe cele potențiale? Centrul este elementul-cheie a Sistemului Naţional de Referire (SNR) - sistem care unește structurile de stat, instituțiile guvernamentale, organizațiile non-guvernamentale, echipele multidisplicinare, etc. Astfel, toate aceste entități redirecționează victimile la centrul nostru.

 
3. De care servicii pot beneficia femeile și copiii care ajung aici? Centrul nostru de criză acordă beneficiarilor plasament și alimentare, servicii medicale, sociale, psihologice și juridice. Serviciile centrului sunt accesibile atât victimelor identificate peste hotarele Republicii Moldova, cât și victimelor și/sau persoanelor aflate în situații de risc, identificate pe teritoriul țării noastre.
4. Ne puteți prezenta succint echipa CAP? Aici lucrează trei  psihologi, trei asistenți sociali care lucrează cu adulții, încă un asisten social care lucrează cu copiii, un medic, o soră medicală, juristă, educatoare, contabili și eu.


5. Ce necesități ați schimbat de-a lungul anilor de activitate? Mă refer pentru persoanele care ajung aici. Victimele violenței în familie au ajuns în vizorul nostru în calitate de potențiale victime ale traficului. O  femeie abuzată devine vulnerabilă și este mult mai ușor manipulată. Am încercat să identificăm aceste femei pentru a descoperi că fenomenul violenței este mult mai mare. O femeie nu alege niciodată să aibă o relație abuzivă. Și noi am încercat și vom continua să ajutăm aceste femei.  

6.Ce estimați că vă va aduce viitorul? Ce planuri aveți pentru CAP? Vrem să menținem activitatea centrului într-o excelare tot mai mare. Vrem să fim utili în continuare femeilor și copiilor acestora, pentru a le fi un spijin în perioadele atât de dificile prin care trec.

7. Povestiți-ne despre Dvs, cum ați ajuns aici, activând în acest domeniu? Am absolvit Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, sunt psiholog de formare. Am predat psihologie la catedra universității, apoi am lucrat la Direcția Municipală pentru Protecția  Drepturilor Copiilor. După aceasta am fost angajată la Minister, unde am lucrat aproape 10 ani. Am simțit apoi că trebuie din nou să lucrez aproape de oameni și m-am reîntors la activitatea mea de psiholog. Așa am ajuns să fiu directoarea CAP, unde depun muncă și suflet în fiecare zi.

 
 




  1. Înțeleg acum. Iată o descriere a site-ului în care se subliniază acordul și colaborarea între Shinomontaj.md și CAP:

    Bine ați venit pe site-ul nostru, unde ne aliniem cu o cauză nobilă și suntem aliați în lupta împotriva violenței domestice. La Shinomontaj.md, suntem mândri să colaborăm cu colegii noștri de la Centrul de Asistență și Protecție (CAP), împărtășind o viziune comună asupra importanței susținerii femeilor în situații dificile.

    CAP, Centrul de Asistență și Protecție, reprezintă un far pentru victimele violenței domestice, oferind intervenție în cazuri de criză și sprijin în procesul de recuperare. Împreună cu Shinomontaj.md, recunoaștem impactul semnificativ pe care violența domestică îl poate avea asupra femeilor și comunităților noastre.

    Rodica Moraru, reprezentanta noastră de la CAP, împărtășește expertiza sa și experiențele cu privire la modul în care centrul abordează această problemă gravă. Ne unim forțele pentru a crea o comunitate conștientă, informată și solidară în lupta împotriva abuzurilor domestice.

    În calitate de parteneri și colaboratori, suntem dedicați nu doar furnizării de servicii profesionale în cadrul Shinomontaj.md, ci și susținerii misiunii CAP de a oferi un refugiu și ajutor pentru femeile afectate. Cu fiecare intervenție și fiecare anvelopă montată, contribuim la schimbarea și îmbunătățirea vieților celor care au nevoie de sprijin și înțelegere.

    Navigând pe site-ul nostru, veți descoperi informații despre modul în care Shinomontaj.md și CAP lucrează împreună pentru a aduce o schimbare pozitivă. Suntem mândri să fim parte a acestei inițiative și să contribuim la o comunitate mai sigură și mai informată.

    Reply

Adaugă comentariu

alta varianta