Violența în familie

Ce este violența în familie?

Violența este orice act vătămător, fizic sau emoţional care are loc între membrii unei familii și se întâmplă atunci când soțul/soția/partenerul/partenera încearcă să te controleze și să-și impună puterea asupra ta. O poate face prin abuz fizic, sexual, emoțional sau economic. Violența este folosită pentru a intimida, umili sau înfricoșa victima. Adeseori, bărbații folosesc violența împotriva partenerelor lor intime, inclusiv asupra actualelor sau fostelor soții, prietene ori partenere. Aceasta poate include un singur episod sau mai multe acte de violență, formând un model de comportament abuziv, prin exercitarea controlului.

Conform Legii nr. 45 din 01.03.2007, cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie,  violența în familie este ”Acte de violenţă fizică, sexuală, psihologică, spirituală sau economică, cu excepţia acţiunilor de autoapărare sau de apărare ale altei persoane, inclusiv ameninţarea cu asemenea acte, comise de către un membru de familie în privinţa altui membru al aceleeaşi familii, prin care s-a cauzat victimei prejudiciu material sau moral”;

Statisticile din Moldova arată că în 95% a cazurilor, sunt săvârșite de bărbați și experimentate de femei. Violența în familie se întâmplă peste tot, în cel puțin 65% din familiile din Moldova și nu depinde nici de statutul social, nici de situația financiară și, uneori, nici de educația agresorului. În majoritatea cazurilor, după primul abuz, situația se înrăutățește în timp. Anual, în RM sunt înregistrate cca 34 de decese în urma violenței în familie.

Tipurile și semnele violenței

De multe ori, nici nu ne dăm seama că suntem victime ale violenței în familie. În special, acest lucru se întâmplă atunci când formele de abuz sunt diferite de ceea ce suntem obișnuiți să înțelegem prin termenul de violență. Știm cu toții că a bate înseamnă violență, dar mai puțini știm, de exemplu, despre mușcături și aruncarea obiectelor. La fel, știm mai puțin depre violența psihologică și sexuală. Îți reamintim că toate formele reprezintă o infracțiune, sunt pedepsite prin lege și este dreptul fiecăruia dintre noi să facem ALEGEREA pentru viața noastră.

Dacă te regăsești în cel puțin una din afirmațiile de mai jos, îți recomandăm să afli mai multe în rubrica ”întrebări frecvente”. Precizăm, însă, că violența se poate manifesta foarte divers, iar unele dintre formele sale ar putea să lipsească din lista de mai jos. Pentru orice precizare, sună la telefonul de încredere 0 8008 8008. 

Violența FIZICĂ este cea mai recunoscută formă de abuz. Poate provoca răni fizice (vânătăi, traume, plăgi etc), și în unele cazuri, poate fi fatală. Nu întotdeauna lasă semne vizibile. Chiar și atunci când te trage de păr, sau aruncă un obiect în tine, la fel, este violență în familie.

Violența, conform legislației naționale, reprezintă o infracțiune prevăzută de Codul Penal, art 201/1.

Articolul 2011. Violenţa în familie

(1) Acţiunea sau inacţiunea intenţionată comisă de un membru al familiei în privinţa altui membru al familiei, manifestată prin:

a) maltratare, alte acţiuni violente, soldate cu vătămare uşoară a integrităţii corporale sau a sănătăţii;

b) izolare, intimidare în scop de impunere a voinţei sau a controlului personal asupra victimei;

c) privarea de mijloace economice, inclusiv lipsirea de mijloace de existenţă primară, neglijare, dacă au provocat victimei vătămare uşoară a integrității corporale sau a sănătăţii, se pedepseşte cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 180 de ore sau cu închisoare de pînă la 3 ani.

 (2)Faptele prevăzute la alin. (1):

a) săvîrşite asupra a doi sau a mai multor membri ai familiei;

b) săvîrşite în legătură cu solicitarea sau aplicarea măsurilor de protecţie;

c) care au provocat vătămarea medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii, se pedepsesc cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de la 1 la 6 ani.

(3) Faptele prevăzute la alin. (1) și (2) care

a) au cauzat vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii;

b) au determinat la sinucidere sau la tentativă de sinucidere

se pedepsesc cu închisoare de la 6 la 12 ani

(4) Faptele prevăzute la alin. (1) sau (2) care au cauzat vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii soldată cu decesul se pedepsesc cu închisoare de la 12 la 15 ani.”

Ai fost supus/supusă violenței FIZICE dacă partenerul/partenera/soțul/soția:

- Te-a pălmuit sau a aruncat cu ceva în direcția ta;

- Te-a bruscat, împins, pălmuit, sau te-a tras de păr;

- Te-a lovit, provcându-ți durere, sau te-a bătut;

- Te-a strangulat, te-a mușcat, înțepat, intoxicat, a încercat să te înece, sau ți-a provocat arsuri;

- A utilizat sau te-a amenințat cu arma, cuțitul, toporul sau alte obiecte periculoase/arme reci;

Violența SEXUALĂ este atunci când partenerul/partenera de viață îți cere insistent sau te impune să îi satisfaci dorințe sexuale, împotriva voinței tale liber exprimate prin consimțământ. Abuzul sexual poate fi verbal, vizual sau orice care presupune o interacțiune cu caracter sexual.

Ai fost supus/ă violenței SEXUALE de către soț/soție/partener/ă dacă:

- Te-a impus să întreții relații sexuale/act sexual forțat, împotriva voinței tale; 

- Te-a supus forțat unor practici dureroase sau umilitoare în timpul actului sexual, împotriva voinței tale;

- Ai întreținut relații sexuale din frică față de partener, contrar voinței tale.

- Te-a forțat să nu utilizezi măsuri de contracepție, sau, din contra, (în cazul femeilor) să avortezi.

- Îți critică sexualitatea și utilizează apelative denigratoare sexual la adresa ta.

Violența PSIHOLOGICĂ sau emoțională, chiar daca nu lasă urme pe corp, poate fi una dintre cele mai dureroase si mai greu de inteles moduri de a rănini și de a impune puterea într-o relație. De multe ori, abuzul nu este văzut cu ochiul liber, iar persoana agresată nu conștientizează poate să nu conștientizeze că este supusă violenței emoționale. Este la fel de dăunătoare și periculoasă ca și violența fizică. Adesea, implică abuz sexual și fizic.

Poți înțelege dacă ai fost supus/ă violenței PSIHOLOGICE de către soț/soție/partener/ă, dacă:

- Te insultă, subapreciază, umilește, șantajează, intimidează și te amenință verbal;

- Dacă îți este frică de partener/ă;

- Simți că partenerul/partenera consideră că nu ești bună de nimic;

- Alegi mereu să faci ce vrea el/ea, în defavoarea dorinței tale.

- Te temi să te desparți de partener/ă, de frică pentru ce rău ar putea să-ți facă;

- Eviți să îți exprimi opiniile sau eviți unele subiecte, de frică să nu înfurii partenerul/partenera.

- Te devalorizează, te face să crezi că după o eventuală despărțire nu o să fii în stare să te descurci pe cont propriu.

- Te simți blocat/ă emoțional, amorțită, iți vine greu să funcționezi.

Violența ECONOMICĂ în familie este atunci când abuzatorul utilizează banii pentru a-și controla partenerul/partenera. Este o tactică pentru a exercita puterea și pentru a domina, prin izolarea partenerei/partenerului într-o stare de dependență financiară. Astfel, agresorul se asigură că victima nu-l va părăsi din frica unei sărăcii extreme.

Ai fost supus/ă violenței ECONOMICE de către soţ/soție/partener/ă dacă:

- Îți ia banii pe care i-ai câștigat;

- Deține controlul asupra finanțelor familiei;

- Te împiedică să ai un venit independent;

- Te impune să dai socoteală pentru absolut toate cheltuielile, incusiv, să aduci dovezi;

- Refuză să-ți dea bani suficienți pentru cheltuielile curente ale gospodăriei;

- Te amenință că în cazul separării/divorțului, la partajarea averii o să rămâi fără nimic. 

Violența SOCIALĂ constă în izolarea partenerei/partenerului de prieteni și familie, în acțiuni și comportamente ale agresorului care duc la întreruperea sau insuficienţa relaţiilor sociale ale victimei, precum şi restrângerea accesului la informaţie sau asistenţă. Ai fost supus/ă IZOLĂRII SOCIALE de către soț/partener dacă:

- Îți interzice sau te limitează să te întâlnești cu prietenii;

- Dacă îți limitează vizitele în familie;

- Cere să fie informat mereu despre locul aflării tale;

- Devine furios dacă te vede comunicând cu un partener de sex opus;

- Este necesară permisiunea pentru a ieși din casă;

- Decide ce ai voie și ce nu ai voie să faci;