25oct2021

Psihoterapeuta feministă Marta Chumalo a facilitat sesiunea de prevenire a arderii psiho-emoționale cu participarea a 14 femei din cadrul organizațiilor Coaliției Naționale

„?̂? ?????? ?? ??????? ??????? ???? ???????̦?̆, ???????, ????? ??̆????̆ ??? ????? ?? ?? ????. ???? ?? ?̦? ??? ?? ????? ?? ??̦?̆ ????̆ ?? ?? ???????? ???. ????? ?? ?? ???? ????????̆.” spune Marta Chumalo, Directoarea Centrului de plasament „Women’s Perspectives”, Lvov, Ucraina.
Acest gând a dat startul sesiunii de prevenire a arderii psiho-emoționale care s-a desfășurat în zilele de 21, 22 și 23 octombrie, cu participarea a 14 participante - psihologe, asistente sociale, directoare, contabile, etc. din organizațiile Coaliției.
Sesiunea a fost facilitată de colega noastră din Ucraina, psihoterapeută feministă Marta Chumalo, care a pus accent pe exerciții terapeutice și de conștientizare, diverse metode de relaxare și pe o înțelegere mai bună a lucrului cu sine pentru a preveni arderea și oboseala psiho-emoțională.
Marta a utilizat inclusiv metode psihoterapeutice Gestalt - un tip de terapie axat pe constientizarea și integrarea gândirii, a sentimentelor și a comportamentului din prezent. Sesiunea a avut loc ca urmare a necesității semnalate de organizațiile membre ale Coaliției. Sesiunea a fost co-finanțată de UnWomen Moldova.
Vă lăsăm mai jos câteva impresii ale participantelor:
„A fost cel mai fain seminar de bunăstare psiho-emoțională la care am fost vreodată. A fost foarte mult lucru practic, cu elemente de art-terapie și mindfulness. Marta ne-au învățat despre energia dragostei și eliminarea agresivității, ne-a facilitat exerciții care ne testează limitele cu societatea din jur. Am plâns, am râs. Ne-am curățat pe interior. Marta este o femeie fenomenală, ușoară în comunicare, ne-am simțit libere în acțiune. Am avut o motivație aparte să particip în continuu.” Cristina Munteanu, directoare IP Centrul Maternal "Pro Familia din Căuşeni".
 „Ca și psihologă, ceea ce a făcut Marta mi-a fost foarte apropiat. În aceste 3 zile am vorbit despre resurse și limite și ne-a oferit tehnici de relaxare. Marta este o persoană foarte plăcută, blândă, armonioasă - o personalitate care a muncit mult cu sine. Acest seminar m-a ajutat să înțeleg că, în viața mea de activitate de zi cu zi, fac lucrurile bine. Aici menționez că eu consiliez colegele mele de la lucru.” Irina Coșleț, pshihologă, Centrul Maternal ”Pro-Femina” din Hîncești.
„La acest training m-am simțit foarte confortabil. Am regretat la finele sesiunii că trebuie să ne despărțim. Marta ne-a oferit informații bine structurate și foarte accesibil expuse. De asemenea am învățat tehnici și metode de lucru atât cu mine cât și cu femeile pe care le consiliez. M-a surprins faptul că, într-un mod foarte firesc m-a făcut să mai descopăr în mine domenii unde am de lucrat, despre existența cărora nici nu bănuiam. Pe parcursul celor 3 zile am simțit un sentiment profund de siguranță și pace. Iar ultimul exercițiu, în care am avut contact emoțional cu fiecare dintre participante, am simțit și am trăit cu adevărat ceea ce numim iubirea necondiționată. Sentimentul cu care am revenit acasă este că nu doar am învățat, dar am trecut și o bună transformare. Mulțumesc mult pentru posibilitatea de cunoaștere și autocunoaștere pe care ne oferă astfel de întâlniri.” Svetlana Lupu, pshilogă, Centrul de ajutor social al femeii și familiei „Stimul”.