19oct2021

Prima ediție a Conferinței Internaționale în domeniul prevenirii și combaterii violenței față de fete și femei și violenței în familie a adunat peste 40 de speakeri naționali și internaționali

Maia SANDU: „Combaterea violenței asupra fetelor și femeilor înseamnă mai multe șanse de dezvoltare pentru țară și pentru întreaga societate”

Prima ediție a Conferinței Internaționale în domeniul prevenirii și combaterii violenței față de fete și femei și violenței în familie a fost deschisă, astăzi, de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Cu mesaje de sprijin și încurajare, la eveniment participă mai mulți invitați și invitate de onoare din cadrul corpului diplomatic străin, reprezentând suportul ferm al partenerilor internaționali de dezvoltare ai țării noastre în domeniul combaterii violenței în bază de gen.

„Violența împotriva fetelor și femeilor este cea mai răspândită încălcare a drepturilor omului. Combaterea violenței asupra fetelor și femeilor înseamnă mai multe șanse de dezvoltare pentru țară și pentru întreaga societate, deoarece cu cât mai multe femei au acces la educație de calitate, cu cât mai multe femei sunt independente economic, cu atât este mai puternică societatea noastră. În prezent, în Republica Moldova avem numeroase exemple de femei curajoase, care au reușit în diverse domenii. Mă bucur că, în sfârșit, Republica Moldova a reușit să ratifice Convenția de la Istanbul – este un pas excelent înainte și vom reuși să facem efectele vizibile când acest document va fi implementat” a declarat președinta Republicii Moldova, doamna Maia SANDU, în discursul de deschidere a evenimentului.

Conferința Internațională în domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva fetelor și femeilor este o șansă extraordinară de a sărbători reușitele înregistrate de-a lungul anilor, pentru ca fetele și femeile să-și exercite pe deplin drepturile și să trăiască într-o societate în care nu se tolerează violența. Această conferință este o bună oportunitate să discutăm referitor la provocările și acțiunile posibile, menite să pună capăt violenței în bază de gen. Fiecare dintre noi poate fi un actor-cheie în această luptă pentru asigurarea unei vieți mai bune pentru fete și femei. Felicit Republica Moldova pentru ratificarea Convenției de la Istanbul, un pilon crucial în combaterea violenței. Suedia va continua să susțină instituțiile statului, să ofere expertiză și ajutor, să încurajeze implicarea fetelor și femeilor în domeniul economic, politic și în procesele de decizie”, a declarat Katarina FRIED, Ambasadoare a Suediei în Republica Moldova.

În contextul actual, Convenția de la Istanbul continuă să fie cel mai cuprinzător instrument internațional de prevenire și combatere a tuturor formelor de violență împotriva femeilor și este o foaie de parcurs puternică pentru asigurarea egalității de gen. Devenind membră a Comisiei statelor membre ale Convenției, Republica Moldova împreună cu celelalte 34 de state membre, va beneficia de expertiza și consilierea grupului de experți în vederea luptei contra violenței împotriva femeilor. Mă bucur că s-a pus accentul pe două dimensiuni esențiale: parteneriat și cooperare. Partenerii internaționali sunt gata să lucreze pentru cooperare, înțelegere deplină și să sprijine inițiativele naționale. Consiliul Europei, împreună cu partenerii naționali și internaționali, își asumă angajamentul de a oferi suport deplin, pentru ca fetele și femeile din Republica Moldova să poată trăi fără frică și fără violență” menționează în discursul său William MASSOLIN, Șef al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.

„Organizațiile care lucrează pentru femei și cu femeile prestează servicii specializate victimelor violenței în familie. Acestea sunt instituțiile la care apelează în primul rând femeile, pentru că ele se adresează acolo, unde activează alte femei, unde vor fi ascultate și încurajate să meargă mai departe. Toate organizațiile prestează servicii diverse, complexe și profesioniste, precum asistență socială, asistență psihologică, asistență juridică, iar în caz de necesitate – chiar și adăpost. La fel, instituțiile sunt abilitate să ajute aceste femei să-și continue viața decent. Suntem conștienți că problema violenței este una foarte complexă și foarte profundă și nu poate fi soluționată doar de către un singur grup, astfel încât sunt necesare soluții pentru fiecare componentă. De aceea ne dorim ca efectele Convenției de la Istanbul să fie resimțite de către toate femeile.”, menționează Veronica TELEUCĂ, coordonatoarea Coaliției Naționale „Viața fără Violență în Familie”.

Conferința are loc în zilele de 19-21 octombrie, evenimentul este organizat de Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie”, Centrul de Drept al Femeilor, Centrul Internațional „La Strada Moldova” - organizații membre ale Coaliției, cu susținerea financiară a Suediei.

Subiectele conferinței sunt aliniate celor 4 piloni din Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva fetelor și femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul) - Prevenirea, Protecția, Urmărirea penală și incriminarea și Politicile coordonate. În total, la cele 8 paneluri de discuție participă peste 30 de vorbitoare și vorbitori. Discuțiile din prima zi a Conferinței au ca subiecte principale activismul civic și rolul mass-media în schimbarea percepțiilor despre fenomenul violenței, prin prisma suportului pe care îl poate oferi presa fetelor și femeilor care trec prin violență, dar și organizațiilor care activează în acest domeniu.